Прочитај ми чланак

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ: У гласачкој кутији „Вучићев“ новац; напредњаци напали трудницу!

0

У пет општина у Србији - у Неготину, Пећинцима, Прешеву, Костолцу и Мионици, одржавају се ванредни локални избори. Међусобне оптужбе Демократске странке и Српске напредне странке о ометању избора у Пећинцима. ЦРТА посматрачка мисија се повукла из Пећинаца из безбедносних разлога, посланица Европског парламента Тања Фајон изјавила да је забринута.

Колио је ситуација напета говори и ситуација у општини Пећинци.

Становник општине Пећинци Ненад Владисављевић вратио је у гласачку кутију на бирачком месту 25 новац који је, како је навео, добио од активиста Српске напредне странке како би гласао за листу коју предводи СНС на локалним изборима у тој општини.

Како је објаснио, гласао је „јавно“ пред члановима изборне комисије и јавно рекао зашто враћа новац који је убацио у бирачку кутију, а на новчаницама је написао: „Овако изгледа Вучићев глас“.

Грујић: Активисти СНС рекли да ће ме „поломити“ од батина

Председница Општинског одбора Нове странке и потпредседница бирачког одбора на бирачком месту 25 у Општини Пећинци Јелена Грујић изјавила је да су је активисти Српске напредне странке (СНС) вербално и физички напали док је обављала свој посао.

ЦРТА

ЦРТА посматрачка мисија одлучила је да прекине посматрање ванредних локалних избора у Пећинцима, које је посматрала изван бирачких места, из безбедносних разлога.

Грујић је рекла за агенцију Бета да су јој СНС активисти рекли да ће је „поломити“ од батина, јер је фотографисала аутомобил у којем су, како је навела, „седели људи са бирачким списковима и контролисали излазност грађана“.

Она је рекла да је као потпредседница бирачког одбора још синоћ добила информацију да ће „грађани ромске националности гласати пред комисијом, а не тајно“, како би на основу заокруженог броја један (коалициона листа СНС и СПС) „добили исплату за глас“.

Према њеним речима, када се такав случај први пут догодио јутрос на бирачком месту на којем је она радила, одмах је пријавила неправилност и покушала да спречи да се то поново догоди.

Грујић је додала да су је напали и када је покушала да укаже на неправилност након што је „жена локалног функционера СНС ушла на бирачко место у мајици са ликом председника СНС Александра Вучића“, што је такође забрањено и представља кршење изборног процеса.

„Када сам покушала да снимим ту госпођу у рекламном материјалу СНС на бирачком месту, улетео је и њен муж, па ме је шчепао за руку и почео да прети, а неколико чланова изборне комисије су морали да га задрже да не би насрнуо физички на мене трудну“, рекла је Грујић.

Додала је да је инциденте пријавила полицији, а забележеила их је екипа организације ЦРТА, која прати регуларност избора у Пећинцима на терену.

ИЗБОРНА КРАЂА: Деда Мраз поранио у Костолац и дели пакетиће за гласове