Прочитај ми чланак

ЛИДЕР СРС СЕ РAДУЈЕ ПРЕСУДИ: Хаг јача Шешеља на изборима

0
ФОТО: Србин.инфо - Ненад Златановић

ФОТО: Србин.инфо – Ненад Златановић

Сви могући сценарији пресуде коју ће у Хагу данас изрећи Војиславу Шешељу позитивно ће, што је парадоксално, утицати на његов рејтинг на изборима.

Трибунал би лидеру СРС, оптуженом за наводне ратне злочине над Хрватима и муслиманима, могао изрећи ослобађајућу пресуду или казну од скоро 12 година, колико је већ провео у притвору, могао би да одреди неколико година више или и 28 година, колико тражи тужилаштво, али и да га „одрапи“ са 40 година.

Шешељ се 18 месеци налази на слободи након привременог пуштања због здравствених проблема.

– Он профитира у свим опцијама. Aко буде ослобођен, рејтинг ће му скочити јер ће говорити да је растурио Хашки трибунал. Aко буде осуђен тако да буде морао у Хаг, правиће спектакл и неће хтети да иде. За радикале је све добро док је он у кампањи, јер она зависи од његовог појављивања. Они тренутно имају око шест одсто и свакако је да им ово неће донети двоцифрен резултат, али по трендовима он би могао да иде до осам одсто – каже Бојан Клачар из проамеричког Цесида.

Једини сценарио у којем би се њихов рејтинг могао спустити, премда не би довео у питање цензус, јесте уколико би Шешељ завршио већ до 2. априла у притвору, што ни саме процедуре изручења не омогућавају.

Сам Шешељ каже за „Блиц“ да неће пратити изрицање пресуде ни путем видео-линка сутра јер „је у кампањи и има паметнија посла“.

Тужилатво за девет тачака оптужнице тражи 28 година затвора, али су судије раније сматрале да нема доказа за бар шест тачака.

– Добровољно се тамо не враћам. Ишао сам тамо да их победим, сад нећу јер хоћу да им пркосим. То је за мене завршена прича, ја се као четнички војвода не бојим ничега, а понајмање те пресуде – каже Шешељ.

Расим Љајић, председник Националног савета за сарадњу са Трибуналом, кратко нам је рекао да не жели да прогнозира исход пресуде.

СЦЕНAРИО 1: Слободан човек

Ослобођен или осуђен на 12 година, што је онолико колико је већ провео у притвору, те нема потребе ни да се враћа у Хаг.

Власти у Београду верују да ће вероватно добити тих 12 година. Уколико буде мање, Шешељ подсећа да је већ поднео захтев за одштету у износу од 12 милиона евра за неосновани притвор.

СЦЕНAРИО 2: Осуђен на више од 12 година

Aко му буде изречена неколико година већа казна од поменутих 12 није познато да ли би судско веће тражило да одмах буде изручен, с обзиром на то да би било да је одлежао две трећине казне.

Шепшељ тада има право жалбе Трибуналу. Пошто се сам брани, морао би да се врати. Није желео да одговори да ли би то и учинио.

СЦЕНAРИО 3: Драконска казна

Осуђен на 40 година. Хашки трибунал би тражио да га Србија одмах испоручи и отпочео би поступак пред Вишим судом за изручење. У овом случају уследио би и већи притисак Трибунала, али и јавности на власти у Београду.

Шешељ каже да је сигуран да ће му казна бити драконска и да неће бити у оквиру онога што је провео у притвору.