Прочитај ми чланак

Путин поставља Прометеја на Крим!Америчке ракете уништиле С-300,а сада ту стиже…

0

Кирило Буданов, шеф Главног обавештајног директората Министарства одбране Украјине (ХУР), изјавио је да је Русија већ на Крим и око Керчког моста поставила делове најмодернијег сиатема противваздушнеодбране (ПВО) С-500.

– То ће, у принципу, бити експериментална примена… Керчки мост се увек користи и докле год стоји тамо, он ће бити коришћен… – изјавио је Буданов.

Он је рекао да је распоређивање додатних руских ПВО система на полуострву било „прилично очекивано“ како би Кремљ надокнадио губитке које су руске руске трупе претрпеле у тој војној опреми због украјинских напада америчким балистичким ракетама дугог домета АТАЦМС.

Кијев пост подсећа да је у априлу Сергеј Шојгу, тадашњи руски министар одбране, најавио планове Москве да размести нове ПВО системе који штите од авиона и ракета, укључујући С-500 Прометеј.

Испорука десет примерака тог система наручена је 2021, а поред тога Шојгу је тада објавио да су за испоруку „до краја године“ наручени и додатни ПВО системи С-400, С-300В4, Бук-М3 и Тор-М2У, као и радари најновије генерације.

Наводи се да је бацање нагласка на ПВО системе показало забринутост Русије у вези са повећањем украјинских капацитета лансирања ракета дугог домета и дронова.

То је постало још већи приоритет за Москву након што су западни савезници Украјини дозволили да користи њихово оружје за нападе на војне мете унутар руске територије и због слабости у одбрани Русије које су се показале као последица тога.

У последњих недељу дана Генералштаб украјинске војске је известио о успешно изведеним нападима на локација на којима су били руски ПВО системи С-300 и С-400 ситес, од којих је један био близу Џханкој, где је главни пут и железничко чвориште на северу Крима, а друга два су била у близини места Чорноморске и Јевпаторија, у западном делу полуострва.

Раније овог месеца уништен је ПВО систем и у Белгородској области у самој Русији.

Наводи се да је ПВО систем Прометеј систем, који је познат и под именом 55Р6М Тријумфатор-М, намењен за одбрану од балистичких ракета и других мета које су на великој удаљености.

Он је испрва био осмишљен да буде покретна и флексибилна замена за антибалистичке ракетне системе А-135 постављене у силосе око Москве, али је могућа пренамена за друге одбрамбене улоге.

За С-500 тврди се да му је домет до 600 километара за одбрану од балистичких ракета и 500 километара за ПВО.

Компанија „Алмаз-Антеј“ која га производи наводи се да је осмишљен за откривање и истовремено уништавање до десет балистичких хиперсоничних мета које се крећу брзином од д 7.000 метара у секунди на висини већој од 180 километара.

Наводи се да С-500 Прометеј може да делује и против сателита и оружаних система који се налазе у ниској орбити Земље и до тих мета долази за мање од четири секунде, што је више него дупло брже од С-400 Тријумф.