Прочитај ми чланак

ЛАЗАНСКИ: Путин ће свим силама бранити Републику Српску!

0

Владимир Владимирович Путин се у Москви састао са Милорадом Додиком, где је јасно подржаоправо Срба на референдум и осудио све претње насиљем.

y

Владимир Владимирович Путин се у Москви састао са Милорадом Додиком, где је јасно подржаоправо Срба на референдум и осудио све претње насиљем.

Евентуални напад на Републику Српску значио би својеврсну објаву рата Русији и то је нешто са чим морају да рачунају сви они који се ових дана играју ватром у БиХ! Ово је заједничка оцена саговорника Информера, војнополитичких коментатора, аналитичара, стручњака и дипломатских извора уочи данашњег сусрета Милорада Додика и Владимира Владимировича Путина у Москви.
Они кажу да нема никакве сумње да би руски председник учинио све што је у његовој моћи да у случају рата у Босни максимално заштити Србе, своје „последње европске савезнике“.

Русија гарант Дејтона

Тако војни коментатор „Политике“ Мирослав Лазански каже да Путин и Москва нипошто неће дозволити да се остваре претње из Сарајева о крвавом рату и муњевитом уништењу Републике Српске.

Москва неће дозволити крвопролиће

Сумњам да може да дође до било каквог насиља, али ако се то не дај Боже деси, верујем да бисмо у Москви имали правог савезника
Мирослав Лазански

Лазански не верује да је уопште могуће да Армија БиХ нападне Српску и каже да би у случају да „шачица ратних јарана Сефера Халиловића“ крене на Српску, Русија као гарант Дејтонског споразума „свим силама бранила БиХ, чији је РС саставни део“.

Према речима Лазанског, Русија подржава одржавање референдума о Дану РС, јер је то „најдемократскији вид изражавања воље грађана, који је дозвољен и Каталонији и Шкотској и мора бити дозвољен и Српској“.

– Полуизлапели пензионер Сефер Халиловић налупетао се на сарајевској телевизији глупости, а свестан је да нема никакву војску под собом која би остварила његове злочиначке планове. Ту је заправо највећи проблем то што званично Сарајево није осудило Халиловићеве изјаве, што значи да он има политичку подршку Бакира Изетбеговића… С друге стране, јако је добро што премијер Вучић смирује тензије, али и што је јасно рекао да Србија не може и неће дозволити још једно етничко чишћење и покољ Срба – наводи Лазански. Он каже да не верује у могућност новог рата у Босни и покушаја уништења Републике Српске, али је потпуно уверен да би у том случају Срби могли да рачунају на безрезервну војну помоћ Русије и председника Путина.

– Искрено, сумњам да може доћи до било каквог насиља, али ако се то не дај Боже, и деси, верујем да бисмо у Москви имали правог, моћног савезника. Русија као велика сила неће дозволити насилно распарчавање и поништење поретка БиХ. Москву на то обавезује и Дејтонски споразум… – истиче Лазански.

Спремност Русије да брани интересе Републике Српске потврђује и данашњи састанак Милорада Додика и Владимира Путина у Москви. Како јављају руски медији, очекује се да Путин после састанка са председником РС отворено подржи право Срба на референдум и осуди све претње које последњих дана стижу из Сарајева.

– Није нимало случајно што је Путин позвао Додика да му дође у посету само три дана пре референдума и тиме му пружи и симболичку, али и врло конкретну политичку подршку. Русија неће дозволити ни Западу ни Сарајеву да газе РС и то је порука која ће данас снажно одјекнути из Москве – преноси саговорник Информера.

Руси могу да притисну и преко Ердогана

Војни аналитичар Владе Радуловић сматра да би Русија у случају рата одмах прискочила у помоћ Српској и Србији.

– Претња Србима би у односима великих сила могла да се тумачи као индиректна претња Русији, јер се тиме озбиљно задире у њихову сферу интереса. У случају неког напада, Москва би одмах реаговала. Не заборавите да Руси имају могућност да преко Турске и Ердогана јако притисну Бошњаке – наводи Радуловић.

Хаос и паника

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић сматра да ће Русија наставити да подржава Србију и РС.

– Вероватно ће после састанка с Додиком Путин и јавно подржати референдум и осудити подизање тензија које потиче од Бакира Изетбеговића. Русија као потписница Дејтона зна да је овај референдум потпуно у складу с тим споразумом и зато га и подржава. Бошњаци нису спремни за рат, нити имају чиме да ратују, али оваквим изјавама желе да изазову хаос и панику. Они настављају процес сатанизације РС, коју су прогласили геноцидном творевином, како би БиХ постала унитарна држава Бошњака – оцењује Јовановић.

Додик: Насиље би изазвало отцепљење

Додик је, одмах по доласку у Москву, за Спутњик изјавио да ће званична Бањалука на насиље из Сарајева одговорити отцепљењем од БиХ!

– Знамо да је став Сефера Халиловића који прети ратом став свих у Сарајеву, али, говорим хипотетички, ако се десе било какви покрети те врсте, ми смо истог тренутка изван БиХ – поручио је Додик.

На питање да ли у случају оружаног напада на РС рачуна на помоћ Србије и Русије, одговорио је: – Рачунам на свашта, а пре свега рачунам на наш народ.