Прочитај ми чланак

КОШТУНИЦА: Никад у савез са СНС, евроинтеграције воде у пропаст Србију

0

vojislav-kostunica

Мени није познато на који начин је могуће расписати председничке изборе, осим на начин на који је то предвиђено у Уставу. Можда Ивица Дачић зна како је то могуће извести. Ако зна, онда би требало о томе и да обавести јавност, каже у разговору за „Политику” Војислав Коштуница, председник Демократске странке Србије, одговарајући на питање да ли се слаже с Дачићем да би требало размишљати и о расписивању председничких избора. 

Данас сте ДСС и ви међу најоштријим критичарима ове власти, а делом сте и сами заслужни за њено успостављање јер сте на председничким изборима 2012. године подржали Томислава Николића?


И данас сам чврсто убеђен да је прошли режим морао да оде. Тиме истовремено ни најмање не амнестирам од одговорности политику садашње власти. О томе сам толико пута јавно говорио.

Недавно сте рекли да Србија на овим изборима бира између послушничке политике СНС-а према ЕУ и политичке неутралности ДСС-а. Истраживања јавног мњења говоре да је СНС далеко најпопуларнија странка. Како коментаришете такво опредељење бирача?

Заиста мислим да Србија треба да изабере између европских интеграција, које без трунке премишљања и беспоговорно прихвата СНС, и политичке неутралности која омогућава слободу Србије као државе, слободу њених грађана и слободан економски развој земље. Политичка неутралност је заправо друго име за слободу Србије. У праву сте када кажете да се истраживања јавног мњења, али и мање-више сви медији у земљи, у не малој мери под утицајем Запада, готово утркују ко ће више процената дати СНС-у. Ипак, народ је тај који одлучује ко ће водити Србију и ко ће колико гласова добити.

И ето, насупрот свим истраживањима, позивам грађане да своје поверење дају Демократској странци Србије и нашој политици да Србија буде слободна земља, а не да нас Брисел свакодневно засипа својим диктатима.

И поред оваквих критика на рачун СНС-а, најавили сте могућност уласка у власт у Београду са овом странком што неки тумаче као вашу недоследност?

Никада нисам говорио о постизборним коалицијама у Београду. Демократска странка Србије је могла и без избора да уђе у београдску власт, али као што видите глатко смо то одбили. Како ће изгледати нова београдска власт зависи од политичких програма које будемо чули током ове предизборне кампање и, наравно, од самих изборних резултата.

Да ли ћете, уколико уђете у београдску власт, подржати пројекат „Београд на води”?

Већ смо причали о томе да нема говора о унапред склопљеним коалицијама. А када је у Србији свеопште пропадање и када готово нема страних инвестиција, не верујем у остварљивост пројекта „Београд на води”.

А да ли бисте и под којим условима, ипак, били спремни да учествујете у републичкој власти са СНС-ом?

Свима је јасно да се политика ДСС-а суштински разликује од политике СНС-а. Дубоко сам уверен да би за Србију било најбоље да на изборима што већу подршку добије ДСС, који као и велики део народа сматра да Србија треба да буде политички, војно и економски неутрална држава.

Против сте Бриселског споразума и изласка косметских Срба на локалне изборе. Шта ако се они данас у већем броју одазову позиву Владе и изађу на биралишта?

Бриселски споразум је најгори споразум који је Србија могла да потпише. То да једна држава сама уништава своје државне институције на делу своје територије није забележила историја. О каквим онда изборима говоримо и о каквој излазности. Па, ти избори су право извргавање руглу државе Србије.

Међу првима сте кренули с предизборном кампањом, стиче се утисак да је ово ваша најозбиљнија кампања?

Ово су изузетно важни избори јер опредељују којим путем ће даље ићи Србија. Као народ и као држава налазимо се на једној заиста битној прекретници. Поставља се питање да ли ћемо наставити да идемо досадашњим путем европских интеграција, уз несумњиво велику политичку и економску штету по Србију и њен развој, или ћемо подвући црту, редефинисати односе са ЕУ на такав начин да с њом и свим другим државама сарађујемо у складу с нашим интересима, а не на нашу штету. То је смисао идеје о политичкој неутралности о којој сам толико говорио и писао. Да не говорим о томе да је Европска унија и сама у више него озбиљној економској, социјалној и институционалној кризи, да се не зна каква је њена судбина и да ли ће опстати. Једна земља, Исланд, прекинула је преговоре о приступању, а друга, Велика Британија, најављује референдум о изласку из Уније 2017. године. Водеће чланице ЕУ излаз из кризе траже у повећању извоза у Русију. Дух евроскептицизма се шири. Све то налаже да израчунамо шта је наша корист и да ли нам се више исплати чланство у Европској унији или политичка неутралност. Ово је заиста пресудно питање за будућност Србије. Не ради се овде више о уобичајеној изборној кампањи него о будућности и самом опстанку Србије.

На чему темељите уверење да ћете на овим изборима добити већи број гласова од стандардних седам одсто?

На овим изборима одлучиваће се да ли ће Србија бити сачувана као целовита држава и да ли ћемо се економски развијати, или ће се наставити свеопште пропадање државе. Однос власти према ЕУ показао се као главна препрека развоју Србије. Демократска странка Србије аргументовано и озбиљно објашњава да не постоји више ниједан ваљан и важан разлог да Србија настави европске интеграције. Једноставно, ЕУ више нема ону животну и покретачку снагу коју је некада имала, поред тога што Србију условљава и уцењује на начин на који то није чинила ни с једном другом државом. Народ све више и јасно види да су овога пута сви аргументи на нашој страни и отуда и уверење да ћемо на овим изборима имати добар резултат.

Које су предности вашег концепта економије политичке неутралности у односу на онај који заговара прикључење ЕУ?

Економија политичке неутралности омогућава Србији привредни опоравак, развој и сигурну будућност, што је више него јасно и подробно образложено у нашем Програму развоја Србије 2014–2019. Европске интеграције су довеле привреду на саму ивицу општег суноврата. Добро су познати подаци о незапослености, сиромаштву и све већој задужености земље. Више никакве озбиљне инвестиције нити долазе нити ће долазити из ЕУ. Зато ДСС предлаже прекид европских интеграција и проглашење политичке неутралности.

Само због ССП-а и мање наплате царина ми смо у последњих пет година изгубили бар милијарду и по евра. Замислите само шта би за нашу озбиљно сатрвену привреду значио тај новац. Шта би за нашу пољопривреду значило да од почетка ове године нису укинуте царине на увоз изузетно добро субвенционисаних пољопоривредних производа из Уније? Да не говорим да ће за три године странци моћи да купују нашу земљу. Или да не говорим шта би за српску привреду могло да значи укидање Споразума о слободној трговини с Русијом, а то неминовно следи ако наставимо европске интеграције. Али оно што је најважније јесте да ће због европских интеграција расти незапосленост у земљи и да само економија политичке неутралности може да запосли Србију.

Радикали критикују вашу идеју политичке неутралности јер, кажу, није могуће бити политички неутралан пошто је земља окупирана?

Време ће показати да је политичка неутралност разложан и једини исправан пут за Србију. Нама је потребна сарадња са свим државама, а неутралност нам управо то омогућава.

Да ли страхујете од могућих промена уставног положаја Војводине?

Када је 2008. донет овај противуставни статут тада је насилно био промењен и уставни положај Војводине. Демократска странка Србије је осујетила овај противдржавни и противуставни чин и, покрећући поступак пред Уставним судом, спречила је удар на уставни поредак Србије. Циљ доносилаца Статута био је да се овај подзаконски акт стави не само изнад закона већ и Устава Србије. Велика је заслуга ДСС-а што је спречила овај опасни наум да се Војводина претвори у државу у држави. Војводина има адекватну аутономију и могућности за развој по Уставу, а све друго је једноставно усмерено против целовитости Србије као државе.

Шта ДСС може урадити како би се спречила промена Устава?

Када слушам приче о промени Устава видим да најчешће они који говоре о томе не разумеју нити како се устав мења, нити се разумеју у саму уставну материју. Прави смисао тих захтева да се промени Устав је да се сруши последња брана заштите Србије од њеног комадања. Трајаће овај устав јер нико неће хтети или смети баш тако отворено да насрне на државни интегритет Србије, нити ће народ на референдуму гласати за цепање земље. Овај устав држи земљу на окупу, спречава њено разбијање и омогућава њен развој, а то и јесте функција сваког доброг устава.

Ваш став да се земља не сме продавати странцима сада заступа и лидер ЛСВ-а Ненад Чанак и најављује да ће на томе инсистирати приликом промене Устава?

Пре бих рекао да је овде реч о захтеву за промену Устава, него о искреној бризи да се заустави продаја земље странцима.

Да ли вас брине најава драмског писца Синише Ковачевића да ће 17. марта рећи шта је у позадини његовог разлаза са странком?

Ми смо истински демократски уређена и усмерена странка у којој има за сваког места и у којој треба да се чује глас свих.

(Политика)