Прочитај ми чланак

Костреш: Променити уставно правни положај Војводине

0

bojan-kostres

НОВИ САД – Заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш каже да ће на предстојеће локалне и покрајинске изборе та странка највероватније изаћи самостално и да ће имати свог кандидата за покрајинског премијера.

Костреш, који је и генерални секретар ЛСВ, каже за Танјуг да ће коначну одлуку о самосталном изласку на изборе ипак донети Главни одбор, који ће предложити и кадровска решења за највише функције у покрајинској влади, али и на локалу, а за које ће та странка имати кандидате.

„Сигурно ћемо персонализовати одређене политичке функције за које се боре политичке странке на изборима. О кадровским решењима не могу говорити, али сам сигуран да ће најзначајнији и најистакнутији људи у странци учествовати у трци за најзначајнија политичка места“, рекао је Костреш.

Коментаришући да је СПС већ кадо кандидата определила Душана Бајатовића, Костреш је рекао да то говори о унутрашњим проблемима које те партије имају, а које желе да „скрајну тиме што ће рећи: „ми имамо кандидата и спремни смо за изборе“.

„ЛСВ нема унутрашњих проблема, не дави се у дуговима, наш програм је познат и ми не морамо да скрећемо пажњу са унутарстраначких проблема, тиме што ћемо раније излазити са именима кандидата. Ми чекамо расписивање избора и спремни смо за те изборе, а имена кандидата ћемо саопштити када за то дође време“, рекао је Костреш.

Каже и да не види посебну драматику у тренутној политичкој ситуацији у Војводини, али да се осећа улазак у предизборну кампању, због чега му се већина потеза које странке повлаче изгледа као заузимање стартних позиција пред изборну трку.

У постизборном периоду за Костреша су, односно за ЛСВ прихватљиви партнери сви који прихвате да са том странком раде на реализацији тема које чине основу програма Лиге.

А приоритетима у наредном периоду Лигаши сматрају изградњу инфраструктурних објеката у Војводини, побољшање животног стандарда, запошљавање људи, бригу о малим и средњим пољопривредним газдинствима, забрану продаје земље странцима, формирање војвођанског пензионог фонда, промену уставно правног положаја Војводине и доношење новог статута АП Војводине.

„То су теме на којима ће ЛСВ инсистирати и уколико буду постојале парламентарне странке са којима се о спровођењу ових циљева можемо договорити ми ћемо са њима разговарати, а уколико се о тим темама не успемо договорити приликом формирања скупштинске већине ми у тој скупштинској већини нећемо ни бити“, навео је Костреш.

О датуму одржавања покрајинских и локалних избора Костреш није желео да говори, јер на то не може да утиче, али каже да ће ЛСВ инсистирати да буду истог дана, јер је, сматра, бесмислено да у размаку од 60 или 100 дана два пута бирачи излазе на биралишта.

„То би било неодрживо и финансијски, а било би негативно за политичке процесе“, уверен је Костреш.

Ванредне парламентарне изборе, о којима се све чешће говори, Костреш не очекује, јер за то не види рационалан разлог.

„Ванредни парламентарни избори се одржавају или кад нема већине, или када је политика владе доживела крах, или када се држава суочава са темама које су изазвале велике потресе у бирачком телу и јавном мњењу. Ја не видим ни један од тих разлога и не мислим да ће доћи до парламентарних избора“, сматра заменик председника ЛСВ.

Он је уверен да ће Лига на предстојећим изборима остварити бољи резултат него на претходним, јер је то већ традиција, односно, како каже, још се нису десили покрајински избори на којима је ЛСВ добила мање гласова у односу на претходне изборе“.

„Искрено се надам да ћемо тај тренд наставити и на предстојећим изборима“, закључио је Костреш.

(Танјуг)