Прочитај ми чланак

Косово нема коме да поднесе тужбу

0

albanci-

Стручњак за међународно право Владимир Ђерић изјавио је данас да у овом тренутку, не постоји „правни форум“ у коме би Косово могло да поднесе тужбу против Србије за геноцид.

– Што се тиче геноцида, чак и када би Косово имало где да изнесе један такав правни захтев против Србије, потпуно је јасно да би он имао минималне изгледе за успех – рекао је Ђерић агенцији Бета поводом изјаве „заменика министра спољних послова Косова“ Петрита Сељимија да ће питање геноцида и ратне штете коју је Србија нанела Косову, бити отворено у „догледно време“.

Ђерић, који је био члан правног тима Србије пред Међународним судом правде у Хагу до 2010. године, подсетио је да, као и у погледу Хрватске, тај суд није никога ни оптужио „а камоли“ осудио за кривично дело геноцида у вези са догађајима на Косову.

Сељими је раније данас агенцији Бета рекао да ће у „догледно време“ бити отворена и питања међу којима су ратне репарације и украдене пензије.

– Оно што би Косово могло да уради је да покрене те теме у оквиру политичких преговора у Бриселу. Нека од ових питања, као што су пензије, могу евентуално бити предмет правних поступака пред српским судовима, које би евентуално могла да покрену погођена лица, али никако Косово као такво – прецизирао је Ђерић.

(Бета)