Прочитај ми чланак

Колинда уцењује Тому Николића!

0

kolinda

БЕОГРАД – Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић отворено уцењује српског шефа државе Томислава Николића!

Наиме, она је званичну посету Николића Загребу условила решавањем питања из тзв. Домовинског рата!

Наиме, поводом спекулација хрватских медија да је званични Загреб одложио Николићеву посету због његовог противљења проглашењу Алојзија Степинца за свеца, из кабинета Китаровићеве је поручено да тај сусрет није ни планиран. Такође, наведени су и услови да би се састанак уопште и десио.

„Не може бити одложено нешто што није ни планирано. Услов за састанак председнице Хрватске са председником Републике Србије је познат. До састанка ће доћи када дође до решавања најмање једног од отворених питања, као што су нестали у Домовинском рату, поврат имовине, архивске грађе, културног добра, па све до граничног питања“, стоји у допису из кабинета председнице Хрватске.

Иначе, раније је загребачки Јутарњи лист, позивајући се на дипломатске изворе, као главни разлог одлагања сусрета председника Хрватске и Србије навео недавни Николићев захтев папи Фрањи да заустави процес канонизације Алојзија Степинца.

– То значи да још неко време неће доћи до хрватско-српског састанка на врху, иако је у Београду објављено да ће се то догодити прилично брзо, али с Пантовчака смо добили одговор како не постоји никакав договор о билатералном сусрету, који се најављује већ 12 месеци – навео је Јутарњи.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић истиче да га не изненађује овакав развој догађаја на релацији Загреб-Београд.

– Хрватска политика из фазе екстремног национализма у скорије време је ушла у фазу испољавања неоусташких идеја и потпуно је екстремистички радикализована. У контексту таквог приступа нове хрватске владе, најнормалније је да они теже кварењу односа са Србијом – каже Анђелковић.

Према речима саговорника, „природно је да, ако су већ кренули таквим екстремистичким курсом, сваку ствар користе за погоршавање односа“.

– Тако и легитимну посету папи и легитимно изношење ставова Србије могу да интерпретирају на начин који би се тумачио тако како се тумачи – као разлог одлагања посете. Они граде своју политику на провокацијама према Србији и јавно мњење у Хрватској јесте србофобно. Сваком ко хоће јефтин рејтинг најлакше је да подигне тензију на тој страни – закључује Анђелковић.

Председник Николић се у току јучерашњег дана није оглашавао, а из његовог окружења се сазнаје да је иницијатива за његову посету Загребу потекла управо од Китаровићеве, и то на самиту „Брдо-Бриони“, одржаном у главном граду Хрватске.

После повратка из Ватикана, где је боравио 11. септембра 2015, Николић је навео да је разговор с папом Фрањом о кардиналу Степинцу био веома отворен и да је папи рекао да је улога кардинала у Другом светском рату била веома лоша.

– У најмању руку, није смео да ћути када неко убије милион и више грађана само зато што нису католичке вере, и то је веома лоша улога за време рата – рекао је тада Николић и пренео да му је папа у једном тренутку рекао да „нигде не жури у погледу проглашења кардинала за свеца“.

Александар Попов из Центра за регионализам сматра да је могуће да до сусрета неће ни доћи, а као разлог наводи то што је председник Николић повукао позив који је премијер Вучић упутио хрватској председници.

– Има ту свега, али бих подсетио да је током инаугурације Колинде Грабар Китаровић Вучић председницу Хрватске позвао у званичну посету Србији, што је она прихватила, али је српски шеф државе повукао позив, те овим потезом она само враћа лоптицу – процена је Попова.

 

Извор: Курир