Прочитај ми чланак

КО МОЖЕ ДА СРУШИ Вучића с власти

0

Полагањем заклетве, Александар Вучић је започео петогодишњи председнички мандат, са великим изгледима да и на следећим (редовним или ванредним) парламентарним изборима, као носилац листе однесе победу (нарочито уколико СНС буде у коалицији са социјалистима).

Без обзира на све приче о нерегуларности на председничким изборима у априлу, којих је сигурно било, чињеница је да Вучић ужива подршку великог дела гласача, односно људи који излазе на изборе. Јер, поред ботова и чланова СНС-а, Вучића заиста подржава и не тако мали број обичних грађана.

И зато се поставља питање – ко може да сруши Вучића са власти?

Са страница портала „Србин инфо” је више пута апеловано да је неопходно формирати јединствен родољубиви блок, који једино може да постане алтернатива Вучићевом режиму и који ће народ препознати као опцију за заустављање уништавања Србије од стране Запада и домаћих политичара-квислинга.

Нажалост, то се није догодило, а партије са патриотском и проруском оријентацијом су више енергије посветиле међусобном нападању и флертовању са, било Вучићевим режимом, било са странкама које долазе из досовског, НАТО картела.

Тако смо дошли у ситуацију да се као алтернатива режиму поново наметне другосрбијанска опција, односно микс еврофилских партија и покрета, остаци ДОС-а и жуте олош-елите… Готово је извесно да ће покрет Саше Јанковића, Демократска странка, партија Бориса Тадића и остатак НАТО братије, учестовати на следећим изборима као једна изборна листа, највероватније већ у трци за парламент Београда.

Њихов једини проблем у намери да оборе Вучића са власти је тај што су скуп неспособних и лоповлуку склоних појединаца, који су углавном испуцали поверење народа, чак и код такозване грађанске опције.

Овој опцији на руку не иду ни тектонски потреси на међународном плану. У време када неолиберална политика доживаљава кризу на свим меридијанима, па чак и на самом Западу, тешко је да ће Јанковић, Шутановац и остали успети да убеде Србе како им је ипак најлепше под америчком чизмом.

Дакле, бивши и прикривени „досовци” ће заједно постати релевантнија политичка снага, али недовољно јака да сруши Вучића. Ко онда може да га угрози?

Да би се одговорило на ово питање, неопходно је прво установити ко гласа за Вучића? Каква је колективна свест више од два милиона појединаца, који су му дали поверење?

И ту се заправо крије умеће Вучићеве владавине. Јер, за њега доминантно гласају људи који припадају националној опцији, окренути су традицији, желе најближе везе са Русијом, презиру НАТО, великом већином се противе уласку у Европску унију, не одричу се Косова и Метохије, Републике Српске, Црне Горе…

Уз одлучну медијску манипулацију, Вучић им се управо сервира као човек који се такође залаже за готово све те циљеве, односно представља се као једини релевантни политичар за те идеје. То што Србија „као” иде у ЕУ, његови гласачи често схватају као „Вучићево успешно балансирање са Западом и чекање на још мало повољније геополитичке околности, које само што нису дошле.” Многи од њих верују да је он и даље искрени радикал, који је постао само мало „намазанији” и способнији политичар на међународном плану.

Једноставно, Вучић националну опцију преводи жедну преко воде (иако му се не могу оспорити пар добрих, државничких потеза као што су куповина руског наоружања и нешто јачег везивања Србије за руски и кинески капитал).

Другим речима, ко жели да Вучића сруши са власти, неопходно је да ка себи привуче већинску, родољубиву Србију. Заправо, враћамо се на почетак текста и констатације да једино јака родољубива опција може да угрози Вучићев режим.

Управо од такве опције Вучић највише и страхује. Компромитовани Јанковић и Шутановац су за новог председника Србије идеална опозиција, јер зна да му од њих не прети права опасност. Вучић је свестан да ће све док изостаје снажан патриотски блок, српски народ између њега и „досоваца” увек изабрати актуелног краља медијске сцене.

Све док се Вучић, као још један представник старих глобалних елита, представља као опонент другим представницима тих истих светских елита у Србији, резултати избора ће бити слични као они у априлу. Једини преокрет би могао да направи снажан, родољубиви блок, само је питање ко још од партија и појединаца може на себе искрено да залепи патриотску етикету.

БОНУС ВИДЕО

Председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, у емисији „Дебате” говори о томе на који начин режим Александра Вучића прети Милану Стаматовићу и о СНС батинашима који круже по Србији (00:55:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.