Прочитај ми чланак

КО ЋЕ С КИМ: Почиње битка за Војводину

0
Илустрација:  Новости.рс

Илустрација: Новости.рс

Странке увелико подижу базу и смишљају слогане, а почели су и међустраначки преговори за предстојеће покрајинске изборе. Власт у две колоне. Пајтић формира блок с обавезом да ниједна од чланица не иде са СНС.

Док се још не зна да ли ће на пролеће бити парламентарних избора, велика битка за Војводину већ се захуктава!

Како сазнају „Новости“, почели су свеопшти међустраначки преговори на свим половима политичке позорнице и назиру се савези који ће одмерити снагу на покрајинским изборима. Водеће партије подигле су изборне штабове и ангажовали маркетиншке стручњаке, почели су да се осмишљавају слогани, а поједини табори већ избацују кандидате за покрајинског премијера.

ПРОТЕСТ ЗБОГ ХAПШЕЊA

Великим жутим метама на реверима са натписом „Доста маркетиншких хапшења“ и развијеним транспарентом са истим текстом, посланици ДС Скупштине Војводине јуче су изразили протест због хапшења у полицијској акцији „Резач“. Они су се окупили у холу скупштине уочи почетка седнице покрајинског парламента, а председник посланичке групе ДС у Скупштини Војводине Борислав Новаковић рекао је да протест има за циљ да скрене пажњу јавности да се „ових дана дешавају бројна кривична дела, али да њихови виновници нису грађани, већ представници власти“.

Напредњаци су практично стартовали кампању за Војводину великим митингом у хали „Спенс“ у Новом Саду. Према сазнањима „Новости“, они ће објавити име кандидата за покрајинско премијера тек када виде изборне резултате, а засада је најозбиљнији адут потпредседник Игор Мировић. На листи СНС сигурно ће бити и Вулинов Покрет социјалиста и СПО, а највероватније и Љајићев СДПС и Трећа Србија Мирослава Паровића.

Уз социјалисте, који су већ кандидовали Душана Бајатовића за војвођанског премијера, сигурно ће бити Палмин ЈС и, готово извесно, и ПУПС. И СПС је, уместо у Београду, прославу 25 година од оснивања преселио у Нови Сад, баш због предстојећих избора.

Према нашим информацијама, у завршници преговора мало је вероватна, али ипак могућа и рокада – да Љајић пређе код Дачића, а Кркобабић да заврши у Вучићевом табору.

Како „Новости“ сазнају, и ДС Бојана Пајтића покушава да окупи што шири блок. Разговарао је већ са Чедомиром Јовановићем и њихова коалиција је могућа, али само ако се направи договор и са Борисом Тадићем који већ има договор са ЛДП. Засада су сви они подигли преговарачке позиције пошто Тадић и Јовановић практично очекују да се Пајтић само придружи њиховом окупљању.

У том савезу би требало да буде и Доста је било Саше Радуловића, Заједно за Србију Душана Петровића, Преокрет Јанка Веселиновића и Нова странка Зорана Живковића, чији једини услов је да сви потпишу да неће после избора сарађивати са СНС.

На томе инсистира и Демократска странка, која ће, како нам је потврдио Пајтић у јануару, понудити сарадњу свим опозиционим странкама проевропске оријентације, уз потписивање заједничке декларације која ће садржати и обавезу да после избора нико не иде у коалицију са Вучићем.

„Патриотски блок“, чију окосницу чине ДСС и Двери, потписаће коалициони споразум на Божић. Њихов слоган ће бити „Не дам земљу“, а кандидата за премијера изабраће између Бранислава Ристивојевића (ДСС) и Ивана Костића (Двери).

На десници су се удружили и Драган Тодоровић, председник Источне алтернативе, Владан Глишић, председник Народне мреже, и Aлександар Ђурђев, председник Српске лиге.

Радикали ће, по свему судећи, и овога пута једини од релевантних странака самостално наступити на изборима.

БОРКО СA ЧAНКОМ?

Како сазнају „Новости“, Борко Стефановић и његова новооснована Левица Србије највероватније ће наступити на листи коју предводи ЛСВ Ненада Чанка. Договори око те коалиције, према нашим информацијама, приводе се крају.

Извор: Новости.рс