Прочитај ми чланак

Ко би могао да падне са Стефановићем

0

Осим идеје да се смени Небојша Стефановић са свих страначких и државних функција, у Српској напредној странци се увелико кују планови за почетак “чишћења” партије од људи који су блиски актуелном министру одбране. Како сазнаје Нова.рс, међу онима које би могла да почисти напредњачка метла у првом реду се издвајају председници општина Палилула и Гроцка, Александар Јовичић и Драган Пантелић.

Према речима извора из Српске напредне странке, поменуте општине су под директном контролом Стефановића и њихови председници ће се међу првима наћи под лупом уколико не прихвате да гласају за његову смену.

“Половина београдских одбора је такође под Стефановићевом контролом, али без обзира на то, он готово сигурно неће бити први човек партије у Београду. Вероватно ће са њим и та половина одбора бити замењена неким новим кадровма. Многи чланови странке су кивни на Стефановића због његове бахатости и изразили су спремност да у наредним данима гласају за његову смену”, сматра извор.

Наш саговорник наводи да узрок сукоба између Вућића и Стефановића није настао због афере “Прислушкивање”, већ да он датира од раније и да је кулминирао кад се сазнало да Стефановић жели на чело СНС.

“Ми на почетку нисмо схватали његове намере озбиљно, али он је заиста желео да буде на тој позицији. Тада је сукоб између њега и Вучића добио другу димензију, посебно јер је он претходно био Вучићев најоданији сарадник”.

Подсетимо, на седници Председништва СНС, која је одржана 05. маја, одлучено је да се сви општински и градски одбори у року од 15 дана изјасне да ли су задовољни радом својих председника. Циљ овог чешљања кадрова, како је већ писала Нова.рс, заправо је смена људи блиских министру одбране Небојши Стефановићу, а неколико одбора већ се изјаснило на ову тему. Рок до када свих 169 одбора СНС треба да достави своје закључке се приближава, а после тога ће моћ Стефановића, првенствено у одборима у Београду, али и у целој Србији, бити значајно умањена.

Поред предлога да се Стефановић разреши са функције председника Градског одбора СНС и државних функција, све гласнији су предлози да се он избаци из партије. Међу онима који су гласали за избацивање Стефановића из СНС је и Горан Весић, заменик градоначелника Београда и човек који је дуго важио за једног од најближих сарадника актуелног министра одбране.

Историја сукоба и Шапић

Интересантан закључак, с обзиром на вишегодишње приче да је управо Небојша Стефановић тај који претендује на ово место и преузимање странке.

Како смо већ писали односи Вучића и Стефановића закомпликовали су се управо око Београда.

„Небојшина некадашња велика жеља била је да буде градоначелник Београда, а с обзиром да је толико година на челу градског одбора, то му је место с правом припадало. Све се закомпликовало, када је Андреј Вучић на то место погурао Синишу Малог. Ту креће сукоб и то више са Андрејем, него са Александром Вучићем. Стефановић потом одлази за министра полиције, што у целој овој причи може бити Вучићева грешка, јер је Небојша ту много тога могао да чује, види, сазна, што га данас одржава ту где јесте, на месту министра“, открио је саговорник нашег портала.

Затим се дешава афера Крушик, откривање учешћа Стефановићевог покојног оца Бранка у препродаји оружја, па разоткривање највеће плантаже марихуане у овом делу Европе „Јовањица“, са којом се у везу доводи Андреј Вучић, што се све време сматра својеврсном одмаздом тадашњег министра полиције, сада одбране.

Уједињење СНС и СПАС Александра Шапића, поред стратегије за Београд, сматра се, такође, и наставком овог сукоба.