Прочитај ми чланак

КИРБИ ДИРИГУЈЕ ВУЧИЋУ: Србију не треба да занима имовина на Космету

0

vucic-kirbi-790x523

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби каже да је оптимиста по питању наставка дијалога Београда и Приштине у Бриселу. Истиче да за Србију тренутно има важнијих питања од имовине на Космету.

Мајкл Кирби је у Влади Србије рекао да би приоритет наставка дијалога у Бриселу требало да буде спровођење онога што је договорено у априлу 2013. године, преноси Танјуг.

„Свакако да ће питање имовине доћи на ред, али за Србију је много важније да се спроведе оно што је договорено у априлу 2013. године“, рекао је Кирби.

Упитан која су то важнија питања, амерички дипломата је рекао да пре свега мисли на питања правосуђа, формирање Заједнице српских општина, одређивање позивног броја и осигурање.

Кирби је рекао да је, уочи данашњег наставка дијалога у Бриселу, одржано више састанака у циљу припрема за тај први сусрет после дужег времена с обзиром на то да су, како је рекао, у међувремену формиране нове владе у Србији и у Приштини.

„Сада је прави тренутак да се седне за сто и поново преговара“, рекао је Кирби. Управо синоћ је, каже, добио мејл о томе колико је већ напретка остварено.

„Али сви знате да је тај последњи корак и најтежи корак“, рекао је Кирби који сматра да ће дијалог зависити од спремности преговарачких тимова Србије и Приштине да иду напред.

Како је додао, верује да постоји добра воља, али да је „проблем увек у малим ситним детаљима“.

Сматра и да је главно питање да ли може доћи до конкретног и плодног разговора на релацији комесарка за спољну политику и придруживање ЕУ Федерика Могерини и српски премијер Александар Вучић. Ту је, како је рекао, пре свега реч о изградњи односа.

Кирби је подсетио да је Вучић од ранијег састанка у Бриселу разговарао у Минхену са потпредседником САД Џозефом Бајденом и другим званичницима САД и да су ти разговори били од велике користи.

(РТС)