Прочитај ми чланак

Вучић опет хоће „компромисно решење“ с Косовом и укидање границе с Албанијом!?!

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је за питање Косова потребан компромис, као и да се било близу таквог решења, али да оно није постигнуто, јер Приштина не испуњава своје обавезе. Сада се, каже, чак ни не разговора, иако је Београд за дијалог увек спреман.

У видео интервјуу за швајцарски Велтвохе, Вучић је поручио да се дубока веза Срба са Косовом не може прекинути онако како то желе на Западу.

На питање о значају косовског питања за њега и за Србију, казао је да ће му, ако почне да говори о прошлости и српском народу, сви на Западу рећи да је окренут ка прошлости.

Указао је да људима највише сметају двоструки стандарди у приступу питању Косова и Украјине, што се, каже, може чути на сваком кораку у Београду.

„Потребно је компромисно решење, били смо близу. Нису желели да се постигне. Сада смо удаљени од компромисног решења, чак и не причамо једни са другима, иако смо ми спремни да разговарамо. Они не желе да оснују ЗСО, што је обавеза из првог споразума. Тешка је ситуација, али учинићемо све да сачувамо мир“, поручио је председник Србије.

На питање шта је за њега најважније у вези са Косовом, Вучић је навео да је потребно међусобно поштовање.

„Не може бити једностраног решења, по којем Албанци добијају све, а Срби губе све. Нико није глуп у Србији. Знамо како је тешка ситуација, али зато инсистирамо на компромисном решењу. Верујем у грађане Србије, верујем у регион. Требају нам отворене границе или да немамо границе између Србије, БиХ, Албаније, Северне Македоније… Нисмо, нажалост, близу томе. Морамо ставити економију у фокус. На другој страни имате рат у Украјини, узавреле емоције… Када причате Србима о Косову – свака песма коју певамо долази са Косова. Није ништа ни против кога, али смо на дубок начин повезани са Косовом. Не можете ту везу да прекинете на начин какав желе људи са Запада“, напоменуо је председник Србије.

На питање колико је забирунут за ескалацију ситуације у Украјини, каже да је његов приступ другачији, јер би желео да види мир, а већина других – победу једне или друге стране.

„Када желите мир, онда можете лако сагледати проблеме са којима се суочавамо. Када имате наратив и реторику која погоршава ситуацију сваког дана, онда је све другачије… Ако велике силе не ураде ништа у кратком временском року, уверен сам да смо пред правом катастрофом“, упозорио је Вучић.

У вези са одобрењем западних земаља Украјини да користи њихово наоружање за нападе на руску територију, упитан где су Путинове „црвене линије“, каже да је увек опрезан у процени даљих корака председника Русије, јер „не види кроз његове очи“, аил верује да ће та одлука само допринети даљем погоршању ситуације.

На тврдње западних лидера да је Путин империјалистички диктатор, који ће после Украјине напасти и друге земље, те да је то разлог за рат, каже да другачије на то гледа:

„Ми осуђујемо напад на Украјину. Али, комплексније је и компликованије, ако желите да правите те једначине – шта сте радили са Србијом 1999. и 2008? Нема одговора. Путин сада у својим изјавама користи преседан Косова. Није било одговора на то. Једини одговор од Меркелове је да се догодило крвопролиће осам година на Косову. То није баш тачно, али на крају је Путин рекао да се то исто десило и у Донбасу“.

Путин ће, каже, увек користити преседан Косова, што није добро за Србе, али признаје да би на Путивном месту и сам радио исто, пише Косово онлине.

„Оно што ситуацију чини још компликованијом је што сви говоре само о рату, а нико о миру. Мир је, чини се, данас забрањена реч. Кажу да морају да победе, да би обезбедили мир у будућности. Нико не говори о миру и преговорима. Неопходно је имати и другу страну за столом. Веома је чудно да нико не покушава да заустави рат“, констатовао је Вучић.

Указује и на другу теорију, да на Западу мисле да могу да победе Путина, па желе да га изморе и уђу у ту земљу, што значи да Русија са данашњим територијима и у овом облику – више не би постојала, а Путин би био свргнут.

„Не могу рећи да су себе преценили, али могу да су потценили Путина и Русију“, додао је Вучић.

Објашњавајући расположење у политици и медијима на западу, који спомињу конфронтацију, одговара да увек када чује да треба да покрене рат против Албанаца и Натоа на Косову, јер протерују и убијају Србе, разуме емоције и ставове, али пита – да ли бисте волели да се вашој мајци отац, син врате у ковчегу… Онда је, додаје, другачији приступ.

„У Европи се понашају као велики хероји, али нису рекли својим грађанима да ће платити велику цену. Сви лидери треба да ураде све да зауставе сваку врсту ратнохушкања“, поручио је Вучић.

Додаје и да Нато и САД не могу себи да приуште губитак рата у Украјини, што за њих значи да Русија не сме да победи, јер би се позиција Европе и колективног запада, у геополитичком смислу погоршала толико да нико не би више могао да је оживи. То би, додаје, отворило Пандорину кутију за веће непријатељство према колективном западу у будућности.

Са друге стране, ако Путин изгуби рат, он ће лично изгубити, али ни Русија у том случају не би постојала каква је данас.

„Када имате ове две супротстављене стране, видите да је све у игри. Нико не може приуштити да изгуби. То је разлог због којег кажем да смо ближи великој катастрофи. Друго питање је ко је спреман да губи више милиона људи. Ја нисам спреман да изгубим и ми нећемо учествовати у томе. То је питање за друге“, јасан је председник Србије.

На питање колико је свет близу Трећег светског рата, каже да не може да говори у тим терминима, али да од велике конфронтације нисмо далеко – не више од три, четири месеца, уз опасност да до тога дође и раније.

Упитан где је Србија у тој ситуацији, одговара да ће чувати мир, стабилност у смиреност у региону и земљи, најбоље што може.

„Након свих ратова, мој сан је да сачувамо мир и стабилност. Учинићу све да очувам земљу, безбедну и стабилну. Зато водим рачуна о свакој својој речи“, рекао је Вучић.

Још увек не зна да ли ће учествовати на конференцији у Швајцарској, али понавља да би волео да види обе стране за столом.

Када је реч о Кини, каже да је поносан на добре односе са Кинезима.

„Добри смо пријатељи и не видимо никакву опасност. Користићемо споразуме о слободној трговини са Кином и другим земљама док не уђемо у ЕУ, а нико не зна када ће се то и да ли ће се десити. Мој задатак је да бринем о овој земљи и мом народу“, подвлачи Вучић.

На констатцију да је 90 одсто новинских чланака у Немачкој о Србији и о њему негативно, узвраћа да разуме те интересе, али да зна да Србија држи реч.

„Моје питање вама је – шта бисте рекли неком ко би узео 13,5 одсто ваше територије. А, то су урадили са нашом. То је истина. На потпуно илегалан начин. Они ће рећи да је легално, али ја кажем да је илегално и то је очигледно. Верујем да смо веома толерантни, стрпљиви, када причамо о нашем ставу према њима“, рекао је Вучић.

Србија је, поручио је, независна, суверена држава која се залаже за мир, праве вредности, што укључује поштовање разлика и различитих приступа земаља.

„Желимо да сарађујемо са свим земљама. На путу смо ка ЕУ. Имамо сопствени мозак и одлучујемо за нас, па и да не прекидамо везе са тардиционалним пријатељима. То нећемо учинити. Ми смо понекад тврдоглави у очувању мира, доношењу одлука и наставићемо да радимо на тај нацицн. Привржени смо економском развоју земље и то радимо успешно. У региону смо постали мотор развоја“, набраја председник Србије.

Упитан како види будућност Европе и ЕУ, кратко је одговорио да се „веома нада, али истовремено је забринут за европску будућност“.

На питање у вези са ратом у Гази, примећује да је већи проблем са Хезболахом у Либану него са Хамасом, али да се нада да ће стране наћи мирољубиво решење.

„Увек сам био близак тим народима, Јеврејима и арапима, од Покрета несврстаних. Сада можемо само да се залажемо за мир“, додаје.

У том контексту, скреће пажњу на Резолуцију о Сребреници, наводећи да су се они који су покренули процес усвајања тог документа суочили са „хиљаде питања“ од најмање 100 земаља света – зашто то не предложе и када је у питању Газа.

„Одговор, незванични је да је разлог због чега се то ради БиХ и Србији – јер је лакше, пошто друго не би дали Американци. И, тако смо поново ми платили цену због других“, указао је Вучић.

Понавља да нико не спори да се у Сребреници десио страшан злочин, али да је његово питање било – зашто се то ради када постоји Резолуција о геноциду из 2015. године, да ли су њени покретачи сигурни да ће помирити све или ће проурзоковати веће тензије у региону. С обзиром да није било консензуса у БиХ, питање је било и да ли ће то да удаљи или приближи народе.

„Нисам добио никакав одговор на сва та питања“, истиче председник Србије.

Верује да је Газа део одговора, док је други део потреба да се нешто уради против Срба, јер им (председник РС Милорад) Додик, из њихове перспективе – ствара проблеме, иако ни не анализирају чињеницу да други крше Дејтон, а не Додик.

На констатацију да се УН користе за кажњавање земаља које се супростављају неким геополитичким интересима, одговара потврдно и примећује да се то не дешава први пут, али да су наишли на земљу која се супроставила на веома снажан начин.

„Чиненица је да смо придобили већину земаља. Не зато што људи не знају шта се десило у Сребреници, већ зато што им се није свидео тренутак, недостатак инклузивности. Нису видели о чему се све ради и шта ће донети региону и земљи“, навео је Вучић.

На питање где се налази „центар наде“ данас у свету, каже да не може јавно о томе да говори, али да је свакако потребно много промена у свету, како би се смирила ситуација између различитих нација земаља.

„Време је“, јасан је председник Србије.

Додао је да је Швајцарска важна земља, а да би Србија волела да види њену већу улогу, али и објективнији приступ ситуацији на Балкану, јер је до сада виђен „мало једностранији приступ“.

„Развили смо добре односе и даћемо све од себе да их развијамо даље“, додао је Вучић.