Прочитај ми чланак

Космет: Београд позива Србе на изборе?

0

e-mail 1511 2013 Za dopisno. Slike sa mitinga u KM i. radulovic

Гласајући за распуштање скупштине, посланици покрајинског парламента на Косову и Метохији у среду су дали зелено светло за расписивање превремених избора који би требало да се закажу за 8. јун. За разлику од гласања у децембру 2010. године, када је Београд званично саопштио да се „нису стекли услови“ да Србе у покрајини позове на биралишта, овога пута очекивања су да државни врх „анимира“ сународнике да искористе своје право гласа.

Протеклих месеци српске власти су се са задршком изјашњавале око учешћа Срба на овим изборима, чекајући да се разреши дилема остаје ли расељенима право гласа и хоће ли Срби и даље, осим гарантованих, имати и резервисана места у Скупштини.

Како је парламент распуштен пре изгласавања новог изборног закона, право гласа расељенима је остало, док питање резервисаних мандата виси о концу јер су они важили само у претходна два изборна циклуса и да би се вратили у игру потребне су уставне измене.

Према мишљењу Милована Дрецуна, шефа Одбора за КиМ у прошлом скупштинском сазиву, Београд би Србима на КиМ требало да објасни да ће се избори одвијати у статусно неутралном оквиру и да је то покушај да се Србија позиционира на КиМ:

– Очекујем позив Београда да се изађе на биралишта, јер што више буде српских гласова, Срби ће имати значајнију улогу на КиМ. У наредним данима Београд треба да издејствује останак резервисаних места, јер је њихово укидање очигледан покушај маргинализације Срба. Треба убрзати и све техничке процедуре да би расељени заиста могли да искористе право гласа.

Шеф посланичке групе СЛС у покрајинском парламенту Саша Милосављевић каже за наш лист да су се сви српски посланици сагласили да би овога пута једна српска листа била најбоље решење.

– Ако бисмо ишли као јединствени политички субјект, а не као коалиција, за нас би важио цензус од пет одсто који, верујем, можемо да пређемо јер је потребно око 35.000 гласова. Тако бисмо уз десет гарантованих мандата могли да освојимо шест додатних и укупно изашли на 16 – изводи рачуницу Милосављевић.

ЈАКА БРАНА

Јединствену српску листу подржава и Дрецун, верујући да би се преко ње узео максималан број мандата:

– Они би онда били најбоља брана једностраним одлукама албанске већине, попут овог последњег покушаја формирања војске.

(Вечерње новости)