Прочитај ми чланак

Катић (ПОКС): Празник рада претворен у роштиљ, а обраћање Вучића је срамотно

0

Портпарол Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) Божидар Катић оценио је да огромна већина грађана Србије има разлога да протестује сваки дан а не само 1. маја, на Празник рада јер је држава, како је нагласио, плен једне криминалне групе која себе назива Српском напредном странком.

„Где год да погледате видите расуло, катастрофу, партију – државу која уништава саму срж наше државе и нације. Ми у овој земљи немамо никаква права. Ни радници, сељаци, студенти, ни деца“, рекао је Катић у разговору за Бету.

Он је истакао да је Празник рада у Европи дан борбе за радничка права па би стотине хиљада радника требало да протестују у Београду, јер имају више разлога него било ко у Европи, али се то неће десити.

„Празник рада су комунистичке власти претвориле у дан за роштиљ, опијање и провод, те је, као такав, потпуно изгубио свој смисао“, нагласио је Катић, наводећи да је првомајски празник постао ‘мутант’ правог уранка, нешто сасвим супротно од тог народног обичаја.

Такво обележавање Празника рада је, указао је Катић, нека врста „убијања свести“ о томе да смо дубоко подељено друштво са огромним социјалним разликама, уместо да је позив на борбу за промене што му је суштина.

Катић је навео да су за ПОКС увек „фасцинантна“ обраћања председника Србије Алексадра Вучића како је потребно да се више ради, јер је реч о човеку који нема ни дана стажа ван политике и ничим се другим није бавио у животу.

„Сматрамо срамотним да он, такав какав јесте, држи предавања људима који раде највише сати недељно у Европи, док су им плате међу најнижим. Ово је вредан и радан народ. Погледајте људе око себе и размислите колико они сати недељно раде. Колико њих ради два посла?“, казао је Катић.

Према неговим речима, да је Србија уређена земља већина њених грађана била би изузетно богата, с обзиром на то колико раде и колико се труде.

Али, додао је Катић, овде је та већина у проблемима – са кредитима, сталним порастом цена, држава им отима све што стигне, уз то сву или највећи део зараде потрошимо на храну, комуналије, енергенте.

„Можда се та изјава Вучића односи на његово окружење и његову странку чији истакнути чланови не раде ништа, али зато поседују огромно богатство, имају по неколико прескупих некретнина, аутомобила, викендица и вила“, оценио је Катић.

„Порекло свега тога је потпуно непознато, евентуално сазнамо да им је позајмила тетка из Канаде, или су те стотине хиљада евра добили за свадбу и слично“, казао је он.

„Ово је прави дан и право време да се замислимо над тим како хоћемо да наша земља изгледа. Да ли хоћемо да будемо као Шведска, Норвешка, Холандија, Белгија, Шпанија, државе које имају највиши животни стандард и највише стандарде заштите људских и радничких права. Оно што их повезује – све су монархије“, рекао је Катић.