Прочитај ми чланак

Кад је Бајден срео Тита: Сенатор на сахрани у Југославији

0

Давне 1979. године сусрели су се Џо Бајден и Јосип Броз Тито.

Бајден је на сахрану југословенског комунисте члан делегације америчког председника Џимија Картера, коју је предводио Аверел Хариман, чувена сива еминенција америчких демократа

Око Бајдена на Кардељевој сахрани испреле су се многе приче, а на друштвеним мрежама врти се и писмо написано на службеном меморандуму Сената у којем се он захваљује Јосипу Брозу Титу за гостопримство које је уживао као члан америчке делегације на Кардељевом испраћају.

Бајденово писмо Титу објавио је пре годину дана српски историчар Миодраг Лазић који ради у Америци, уз још једну занимљиву опаску – да је Бајден четири месеца након Кардељевог испраћаја чак угостио и делегацију Савеза комуниста Југославије у посети Сједињеним Државама, а југославенски комунисти били су гости и републиканаца.

“Драги господине председниче,

Желео бих да вам захвалим на вашој гостољубивости током моје недавне посете Југославији, као члана америчке делегације на церемонији поводом тужне смрти Едварда Кардеља. Било је лепо што сте ме примили и јако сам уживао у нашој размени мишљења.

Надам се да ћу моћи поново, у срећнијим околностима, да посетим вашу прелепу и интересантну земљу”, написао је Бајден, у улози сенатора САД.

Bajdenovo pismo Titu; Foto: Privatna arhiva

Ипак, до поновног сусрета Бајдена и Тита није дошло.

Едвард Кардељ, један од твораца самоуправљања, преминуо је 10. фебруара 1979. На сахрани “друга Бевца” окупио се дипломатски крем.