Прочитај ми чланак

Кацин: Хрватска на путу да поништи улазак у ЕУ

0

Влада у Загребу може да спречи улазак Хрватске у Европску унију овог лета, а првостепеном одлуком суда у случају Љубљанске банке, Хрватска је „на правом путу да у овоме убедљиво и веома брзо успе“

Потпредседник делегације Европског парламента за југоисточну Европу Јелко Кацин оценио је да само хрватска влада може да спречи улазак Хрватске у Европску унију овог лета и да је првостепеном одлуком суда у случају Љубљанске банке, Хрватска „на правом путу да у овоме убедљиво и веома брзо успе“.

„Хрватска, нажалост, више не испуњава услове и обавезе који проистичу из процесу приступања, и због тога ће тешко убедити чланове парламента да ратификују споразум о приступању (ЕУ)“, навео је Кацин, оценивши да је тиме изазвала колатералну штету у процесу проширења ЕУ, посебно када је у питању простор Западног Балкана.

Он је „неразумном“ оценио реакцију Владе Хрватске коју је постигла данашњом одлуком хрватског суда против Љубљанске банке (ЛБ) и Нове љубљанске банке (НЛБ) поводом старе девизне штедње.“Нисам очекивао такву неразумну реакцију Владе Хрватске, као што је показала и постигла данас са одлуком коју је усвојио хрватски суд. Иако пресуда још није правоснажна, она представља аутогол за Владу Хрватске. Такорећи, „Еврогол““, рекао је Кацин. Првостепени суд у Хрватској донео је прву пресуду по једној од више од 30 тужби против Љубљанске банке (ЛБ) и Нове љубљанске банке (НЛБ) које су дужне да намире дуг са каматом по старој девизној штедњи. Хрватски медији су пренели да је износ спора мален, али да би могао отворити нову страницу у хрватској правној пракси.

Према речима Кацина, Хрватска је одлуком Општинског грађанског суда у Загребу о питању тужбе Привредне банке Загреб против Љубљанске Банке и Нове Љубљанске Банке одступила од закључака Европског савета из децембра 2012. године, а одлука се односи на предмет, који је под јурисдикцијом Споразума о сукцесији. Кацин, наиме, сматра да ће сада бити много теже, или чак немогуће да се воде преговори и додаје: „О чему би уопште могло да се преговара? Он наводи да је хрватска влада овом одлуком „ставила под знак питања принцип независности и самосталности судова и непосредно пред улазак у ЕУ их (поново) политизује и подређује.

Са тим је озбиљно угрозила основне принципе ЕУ и удаљила се од чланства, а да ли је то учињено намерно или случајно, то у оваквим условима не значи много, указао је Кацин у писаној изјави достављеној Тањугу. „Хрватска, нажалост, више не испуњава услове и обавезе који проистичу из процесу приступања, и због тога ће тешко убедити чланове парламента да ратификују споразум о приступању. Можемо се сетити да је Словенија пристала на затварање поглавља 4 на основу писаног обавезивања министра Шукера октобра 2010, којим се Хрватска обавезала за поштовање Споразума о сукцесији“, рекао је Кацин и додао да је „Влада Републике Хрватске потпуно свесна својих обавеза, али их свесно крши“.

Он је додао да цени досадашње напоре министарке спољних послова Весне Пусић која је желела да се брзо пронађе компромисно решење, али ју је властита влада, како се то каже, претекла са леве стране. Изгледа да се Хрватска једним јединим потезом поставила уз бок Бугарској и Румунији из 2006. године, које су на улазак у ЕУ морале да сачекају још годину дана, рекао је он и изразио наду да греши. „Упркос овом лошем искуству са Источног Балкана, Влада Републике Хрватске се одлучила на поновну партију „балканског покера“ и изазвала је колатералну штету у процесу проширења ЕУ, посебно, Црној Гори, Србији и Косову које на путу ка ЕУ напредују одлучно и брзо“, казао је Кацин.

Он је рекао и да је словеначкој јавности добро познато да су потраживања бивше Љубљанске Банке Загреб према хрватским компанијама, које нису вратиле кредит банци, много веће од неисплаћених улога штедиша те банке. „Однос је отприлике 1:5. Жалосно је да о овоме морам ја да обавештавам хрватску јавност, а не Влада Републике Словеније, која је већински власник и промотер Нове Љубљанске Банке и предлагач ратификације Уговора о приступању Хрватске у Државном збору. Сличност између ове две владе је далеко већа него што то може да делује на први поглед“, закључио је Кацин.

 

(Танјуг)