Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ (ДСС): Најављена промена Закона о референдуму корак ка признању КиМ

0

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић оценио је данас да је најављено доношење новог Закона о референдуму и народној иницијативи у функцији планиране промене Устава и „завршног чина издаје државних интереса признањем сецесије Косова“.

„Буде ли предложени Закон усвојен у Народној скупштини, све странке владајуће већине ће се дефинитивно самоодредити као антидржавне, антинационалне и недемократске“, навео је лидер ДСС, који је и члан Председништва покрета „Метла 2020“.

Према његовој оцени, укидање садашњег решења којим је као услов пуноважности републичког референдума утврђена натполовична излазност грађана апсолутно је неприхватљиво и представља обесмишљавање референдума као форме непосредног учешћа грађана у доношењу најважнијих одлука, као што су промена граница Србије и промена Устава.

„Образложење предлагача Нацрта закона о референдуму и народној иницијативи да се услов натполовичне излазности брише како би се нови закон ускладио са Уставом – једноставно не стоји. Устав не прописује потребан број изашлих гласача да би референдум био пуноважан, већ само назначава да се одлука доноси већином изашлих бирача“, оценио је Јовановић.

У понедељак је потпредседник Народне странке Мирослав Алексић казао да се она противи најављеним изменама Закона о референдуму, јер сматра да је циљ власти да тиме олакша признавање Косова као независне државе.