Прочитај ми чланак

Јадранка Шешељ: Очекујем Воју до краја овог месеца

0

jadranka-seselj

Очекујем да Воју из хашког суда пусте до краја следеће недеље! Ово је за Курир рекла Јадранка Шешељ, супруга лидера Српске радикалне странке, која се нада да ће се до тада завршити све правне процедуре у вези с поступком судског већа за његово привремено пуштање на слободу након више од 11 година притвора.

Оптимизам

– Свој оптимизам темељим на преседану који је судско веће направило јер је оно покренуло поступак за привремено пуштање на слободу без његовог званичног захтева. Чула сам се јуче с Војом, али он о томе уопште не жели да прича, нити ја инсистирам. Можда сам превелики оптимиста и сматрам да је хашки суд најзад увидео сав бесмисао његовог тамновања, али уколико буде на сцени други сценарио и задрже га у притвору, онда је ова понуда била само про форме. Кад то кажем, имам на уму случај Рамуша Харадинаја, који је пуштен на привремену слободу, а није му забрањено да се бави политиком, што се од Воје тражи – каже Шешељева. Она додаје да њен супруг ни по коју цену неће пристати на то да му се ограниче људска права и да то хашки суд зна.

Неће наногицу

– Он је јасно рекао да ни на какве наногице или повлачење из јавног живота неће пристати. Ако би на то пристао, он би погазио све оно због чега је већ 11 година у притвору. За њега цео овај поступак судског већа има велики значај јер је доказ да је он успео да победи Хашки трибунал, и то сам, без државе, чију помоћ није желео – додаје Шешељева.

vojislav-seselj

БЕЗ ПРЕСУДЕ  ЈЕДАНАЕСТ И ПО ГОДИНА

Шешељ је оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. У притвору је већ 11 година и пет месеци, а судско веће је 16. јуна покренуло поступак за његово привремено пуштање на слободу до изрицања правоснажне пресуде.

(Курир)