• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Jосиповић: Ћирилица дестабилизује Хрватску, а геј популација мора да добије пуну равноправност
Прочитај ми чланак

Jосиповић: Ћирилица дестабилизује Хрватску, а геј популација мора да добије пуну равноправност

0

ivo-josipovic-zastava

ЗАГРЕБ – Председник Хрватске Иво Јосиповић, који се на данашњем референдуму изјаснио против брака као искључиве заједнице мушкарца и жене, изразио је очекивања да неће проћи иницијатива о одржавању референдума о забрани ћирилице.

„Лично се надам се да за такав референдум неће бити прикупљено довољно потписа. У супротном, била би то катастрофа за хрватску демократију. Такође, уверен сам да би такав референдум био недопустив. Али, коначна је одлука на Уставном суду“, навео је хрватски председник у интервјуу загребачком „Јутарњем листу“.

Он је оценио да се кроз референдуме у Хрватској желе имплементирати политички ставови крајње деснице, све до дискриминације мањина. У случају ћирилице, додаје, жеља је да се дискриминише српска заједница у Хрватској.

„Жели се промена политичке слика државе и отварање пута дестабилизацији садашње владе левог центра. Жеља опозиције је да дестабилизује власт и да је замени, сасвим је легитимна до границе која је одређена цивилизацијским и европским критеријумима недискриминације, заштите људских права и слобода и основних уставних вредности“, рекао је Јосиповић који верује да би референдум о ћирилици прешао ту границу.

Оценивши референдум заиста демократским механизмом одлучивања грађана који је у Хрватској до сада био запуштен, Јосиповић је одговарајући на питање да ли је „буђење референдумских покрета“ у тој држави поплочати пут у политичку и цивилизацију регресију, рекао да очекује да ће референдума у будућности бити све више, што је, како је оценио, добро и демократски.

Све то, како је рекао, наравно, под условом да се створи одговарајући правни оквир који ће онемогућити злоупотребе и неће дезавуисати парламентарну демократију.

Говорећи о жстокој кампањи уочи данашњег референдума о браку, хрватски председник каже да је то „можда и зато што нису искоришћена сва правна средства како би се преиспитала потреба оваквог референдума.

„Осим тога, очито је да су га неки на десној страни политичког спектра сматрали добром приликом за показивање како је народ, наводно, против владе. Наравно, референдум нема пуно везе с односом грађана према влади. Имам многе пријатеље десне идеологије који ће гласати “против”, као и левичаре који ће бити “за”. Засигурно, и криза делује на радикализацију ставова у друштву“, навео је Јосиповић.

Упитан да ли је влада пропустила да правовремено донесе закон и уреди питање истополних заједница и тако олакша живот припадницима геј популације, Јосиповић тврди да је влада припремила нацрт закона који ће, како се нада, ускоро бити усвојен.

„На задовољство геј популације, али и свих нас који желимо пуну равноправност свих наших грађана. Подржавам доношење закона који ће на модеран и недискриминаторан начин уредити статус истосполних заједница и њихове правне учинке у највећој могућој мери изједначити с онима које има брак.

Важно је знати да је, без обзира на исход референдума, на дужу“ стазу, процес изједначавања у правима и обвезама особа које живе у животној заједници, без обзира како је звали, незаустављив“, рекао је Јосиповић.

 

 (Танјуг)