Прочитај ми чланак

„Изборна крађа у Сомбору, штимали резултате за СНС“

0

Изборна листа Сомборски народни блок на основу прикупљених података и увида у изборни материјал дошла је до сазнања да је комплетан изборни процес у сомборској општини протекао нерегуларно и да су резултати које је објавила Градска изборна комисија, најблаже речено, исконструисани.

Сомборски народни блок наводи да је након затварања биралишта и већине избројаних гласова Сомборски народни блок дошао до податка о изборним резултатима по евиденцији владајуће странке у којој се, како кажу, „јасно види да су и без обраде неколико бирачких места прешли цензус са освојених 1.080 гласова“, преноси „Соинфо“.

FOTO: Facebook

– Током наредног дана Градска изборна комисија је одуговлачила са објављивањем званичних резултата, правдајући то одржавањем маратонске седнице у трајању од шест часова на којој су штимани резултати на начин који је одговарао владајућој коалицији, а на штету Сомборског народног блока. У записнику о раду изборне комисије града Сомбора на утврђивању резултата избора за одборнике скупштине града Сомбора стоји да је Сомборски народни блок добио 972 гласа, што се није поклапало са бројкама које су у току дана стизале. Уједно у Записнику стоји да је комисија утврдила да није било битних повреда одредаба Закона о локалним изборима и није поништила гласање ни на једном бирачком месту и тиме су закључили да се резултати избора одмах саопште јавности и објаве у „Службеном листу града Сомбора“, без поштовања рока жалбе и давања на увид у изборни материјал заинтересованим странкама – указују из Сомборског народног блока.

Наводе и да су поред тога уложили жалбу на регуларност изборних поступака и тражили увид у изборни материјал, као да су 23. јуна у 12:45 добили прилику да погледају бирачке спискове, записнике са бирачких места и неке од гласачких листића.

– Увидом у део материјала са избора уочили смо велики број неправилности (преправљани записници, неслагање заокружених имена у списку са бројем потписа, незапечаћене коверте са гласачким листићима, листићи убачени у џакове без коверти…) које смо у облику жалбе доставили ГИК-у (прилог) у законском року, тачније истог дана до 20 часова – саопштили су из СНБ.

Пример грубог кршења изборних правила је, по њиховим наводима, бирачко место 15 – МЗ Млаке у Београдској улици.

– Нису запечаћене коверте, на тринаестој страни је прешкрабан бирачки списак, број заокружених бирача у бирачком списку је 26, број потписаних у бирачком списку је 505, а према званичном записнику, број изашлих на изборе је 531 – апострофирали су из Сомборског народног блока.

Градска изборна комисија је јуче, два дана од пријема жалбе, дала одговор да је жалба СНБ одбијена по свим основама, као и да ће одбијеница моћи да се види тек по пријему поште.