Прочитај ми чланак

Приватна фирма броји гласове у Нишу: Скандалозна одлука ГИК-а

0

Градска изборна комисија у Нишу донела је још једном контроверзну одлуку - поништила је прелиминарне резултате избора и наложила приватној фирми “БИГ Дата Тецхнологy” да преброји гласове, а потом да на основу тога предложи ГИК-у доношење нове одлуке о утврђивању прелиминарних резултата. Та одлука била би трећа по реду, чиме се наставља постизборна криза у Нишу.

По завршетку избора Градска изборна комисија у Нишу донела је 3. јуна одлуку о прелиминарним резултатима избора за Скупштину града. Само недељу дана касније, односно 10. јуна, још једном је усвојила исту одлуку, што су представници опозиције оценили као противзаконито и несвакидашње.

Према тим одлукама коалиција окупљена око СНС освојила је 30 мандата, група грађана „Др Драган Милић“ 16, коалиција „Бирамо Ниш“ 10, покрет „Крени промени“ и коалиција „Уједињени – Нада за Ниш“ по два, а мањинска Руска странка један мандат, наводи се у извештају са седнице ГИК Ниш објављеном на сајту РИК-а.

Након две одлуке о прелиминарним резултатима, по којима листа окупљена око СНС има већину за формирање власти у Нишу, ГИК је одлучио да ће ипак да поништи те резултате.

Међутим, одлукама ту није крај.

Комисија је по поништењу прелиминарних резултата наложила приватној фирми “БИГ Дата Тецхнологy” да обради податке са свих 197 бирачких места и да на основу тога предложи ГИК-у доношење нове одлуке о утврђивању резултата.

То значи да ће сада, нека приватна фирма помоћу сопственог софтвера да броји гласове у Нишу и да ће по томе, по трећи пут, ГИК у Нишу донети одлуку о прелиминарним резултатима. Поприлично несвакидашњи случај.

Према доступним сајтовима претраге о наведеној фирми нема ни једног податка, тако да за сада, остаје непознато чија је то фирма која ће у наредним данима бројати гласове грађана Ниша и практично одлучивати о њиховој судбини. Такође, портал Нова је упитала поједине представнике опозиције да ли знају нешто више о тој фирми, али ни они тренутно немају информације коме је дат овај посао.

Шта се дешава тренутно у Нишу?
И док комисија иде неким својим путем, Нишка опозиција је по други пут упутила жалбу Вишем суду у Нишу, којом тражи понављане избора на два бирачка места (број 10 и 18 у општини Медијана) и захтева од суда да донесе коначну одлуку по том питању.

Такође, данас у току дана опозициони представници поднеће кривичне пријаве против председнице ГИК Данијеле Милићевић и председника бирачком места број 10 у општини Медијана Ивице Стојановића због фалсификовања записника.

Подсећамо, по завршетку избора и пребројаних 100 одсто гласова четири опозиционе листе имале довољан број мандата за формирање већине у граду Нишу. Само неколико сати касније дошло је до преокрета, па је већина припала Српској напредној странци.

Нишка опозиција је због тога уложила преко 30 приговора Градској изборној комисији, убрзо су готово сви приговори одбачени. Због тога су поднете жалбе Вишем суду у Нишу који је другостепени орган у изборном процесу.

Виши суд је потом уважио жалбе опозиције и вратио на поновно одлучивање Градској изборној комисији. Комисија је опет одлучила исто, односно да одбије све приговоре.

Због тога ће, по свему судећи, Виши суд у Нишу, у наредних неколико дана донети коначну одлуку о резултатима избора и да ли ће се они поновити и на којим бирачким местима.