Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ: Кога је све Коштуница склонио са листе

0

dss cistkajpg

Београд – Инсистирали су да се ДСС демократизује, да се врати изворним принципима и другачијем медијском приступу, а завршили су ван изборне листе за парламентарне изборе 16. марта.

Реч је о Милици Радовић, Санди Рашковић Ивић, Радојку Обрадовићу и Синиши Ковачевићу, док се Марко Јакшић посебно залагао за стварање „патриотског блока“. У странци Војислава Коштунице јуче нису желели да коментаришу изостанак виђенијих чланова са изборне листе.

Јакшић: Време је за друге

Марко Јакшић, некадашњи потпредседник ДСС, сада није на листи, али, како каже, „време је да неко други уђе у парламент, не може странка да се врти само око једног човека“.
Према његовим речима, то је једини разлог што неће ући у Скупштину Србије, иако не спори да се залагао за формирање „патриотског блока“.

Још када је бивши потпредседник ДСС Милош Јовановић јесенас вратио посланички мандат и поднео оставку на страначку функцију, спекулисало се да у тој партији постоји значајан број функционера који се залажу за другачији концепт странке и другачију борбу за остварење политичких циљева, које сматрају неспорним. Тада се у медијима нико од Јовановићевих истомишљеника није оглашавао, али су сада претрпели последице.

Изненађење представља изостанак са изборне листе дугогодишње народне посланице Милице Радовић, која је недавно остала и без функције потпредседнице ДСС.

„Не знам зашто нисам на листи. Можда је најбоље да то питате Војислава Коштуницу“, рекла је Радовићева за Данас. На питање претпоставља ли нешто, она одговара да се унутар странке залагала за другачије вођење, демократизацију и враћање изворним принципима. Милица Радовић напомиње да ће остати чланица ДСС, како би се убудуће борила за своје идеје унутар странке.

Дугогодишњи шеф Извршног одбора и посланик ДСС Радојко Обрадовић јуче је за наш лист рекао да је лично одлучио да не буде на изборној листи, али није био расположен да одговори на питање зашто, као и да ли ће остати члан странке.

Обрадовић нам је рекао да покреће нови посао, који неће имати везе са партијском политиком. „Оснивам институт за јавне политике, какав не постоји у Србији. Задатак института биће предлагање решење за одређене проблеме у земљи. Ту мислим на јавне финансије, образовање, здравство, запошљавање“, најавио је Обрадовић за Данас и додао да ће институт почети с радом чим њему званично престане посланички мандат.

„Не желим да коментаришем одлуку ДСС да не будем на изборној листи. Јуче сам ту књигу затворио. Нећу ни да им помажем у кампањи, а нећу ни да им одмажем. Оно што имам да кажем рећи ћу 17. марта, после избора“, рекао је за Данас Синиша Ковачевић.

Иако је била један од најактивнијих посланика у парламенту Санда Рашковић Ивић се није нашла на листи ДСС. Разлози јој нису познати, али напомиње да се залагала за већу демократизацију странке. „Сигурно да није била моја жеља да не будем на изборној листи, али када се све тако издешавало, смислила сам шта бих друго могла да радим и сад сам врло задовољна што нисам на листи. Остајем члан ДСС, то није спорно“, рекла је Санда Рашковић Ивић за Данас.

(Данас)