Прочитај ми чланак

Вучић разматра да споји парламентарне изборе са изборима у Београду, Нишу и НС

0

Док трају спекулације око тога да ли ће избори бити одржани до краја године или тек на пролеће, власт још увек није донела коначну одлуку. Председник Србије Александар Вучић није искључио могућност да избори буду у децембру, а осим тога разматра и да споји ванредне парламентарне са изборима у три велика града – Београду, Новом Саду и Нишу, градовима где је подршка напредњацима у паду. Када је реч о изборима у другим локалним срединама, они би према таквој варијанти били одржани тек на пролеће 2024. године, када је и њихов редован термин уз редовне покрајинске изборе.

Председник Србије Александар Вучић озбиљно разматра могућност да прихвати захтев опозиције која је затражила ванредне београдске и парламентарне изборе до краја године. Он је то у неколико наврата изјавио у бројним јавним обраћањима, али и нагласио да неће у потпуности да прихвати све захтеве опозиције, јер се ипак и власт пита нешто.

Како Нова сазнаје од извора блиских СНС, Вучић, али и сам врх напредњака разматрају могућност да се до краја године одрже ванредни парламентарни избори, али и ванредни избори у Београду, Новом Саду и Нишу.

То значи да би се у таквом сценарију власт определила да иде на одвојене локалне и покрајинске изборе наредне године, када је и редован термин за њихово одржавање.

„Вучић је ставио ову опцију на сто, о томе се разматра, али још увек није преломио. Сви чекамо да се врати из Њујорка и каже када се и да ли иде на изборе. Та опција са парламетарним изборима и три града озбиљно се разматра, што никог не чуди јер је познато како СНС стоји у свака од ова три града. Видећемо шта је план за Крагујевац, али је и циљ да се парламентарни споје са градовима где је критична подршка, да се направи добар ефекат и тако се добију избори у највећим градовима“, каже извор Нове близак највећој странци.

И извор тврди да није изненађење што се разматра спајање парламенарних и локалних у поменута три града, јер је тамо рејтинг напредњака лошији него у другим мањим градовима и општинама. Због тога СНС не жели да изгуби највеће градове који би сутра представљали темељ, тј. базу за даљи раст рејтинга опозиције.

Да је Београд главно упориште опозиције потврђују и сва релевантна истраживања јавног мњења. Месецима су у свим анализама истраживачи јавног мњења понављали да је „пад“ Београда најреалнији али и да би и ту требало да дође до поклапања неколико фактора како би се победила власт СНС и СПС.

Ситуација у Нишу је, чини се, још неповољнија по напредњаке. То потврђују и Вучићеве посете граду на југу које су постале учестале. Само за седам дана председник је три пута био у граду на Нишави, а последњи пут то је било 15. септембра приликом празника Дана српског јединства и националне заставе.

Како је Нова писала, разлог учесталог појављивања Вучића у Нишу су пад рејтинга СНС, лоши односи и више различитих струја у самој странци.

Због тога је пре готово две недеље у хотелу “Наис” одржан састанак напредњака из централне Србије са председником Александром Вучићем и председником Извршног одбора СНС Дарком Глишићем.

“Састанак није био пријатан, трајао је неколико сати, а завршен је после поноћи. Представницима СНС из централне Србије је речено да под хитно морају да престану са међусобним сукобима, да има пуно различитих фракција у странци и да се то одсликава на ситуацију на терену, те да је поверење грађана озбиљно пољуљано. Такође, разговарало се и о томе што неки запослени у градској управи отворено подржавају опозицију”, наводи саговорник.

У Новом Саду рејтинг је нешто бољи, имајући у виду да је лидер СНС Милош Вучевић из града на северу државе. Ипак, опозиција рачуна и на овај град као место где би требало да забележи повољан резултат.

О одржавању ванредних избора говорио је и председник Србије Александар Вучић гостујући у емисији „Хит твит“.

Он је истакао да је спреман да одржи изборе до марта.

„Они су рекли да желе изборе 4. марта, пред мој рођендан, хтели су да прославе мој рођендан још једним поразом. Дакле, то значи до краја ове године. Значи тада би било. Хтели су да кажу да буду расписани за, или пре тога. И сада када се буду завршиле ове приче, ја ћу им одговорити. Ево заказаћемо изборе за четврти март или за недељу раније“, рекао је Вучић и додао да се у том писму наводи да „избори мора да се распишу до краја године“.