Прочитај ми чланак

Како је растао број лажних бирача по општинама: Табеле показују на који начин…

0

Стручно-експертски тим Демократске странке од 17. децембра се бавио релевантним подацима државних органа и утврдио да је у бирачки списак од 2020. године до 2023. године противправно уписано 98.135 бирача. Њихове табеле до којих је дошла Нова.рс показују како је од једног до другог изборног циклуса у Србији “штелован” бирачки списак, али и како се број бирача у неким општинама необјашњиво смањивао, а у другима растао. У зависности од тога где је било, односно није било локалних избора…

Анализом расположивих података које су објавили искључиво државни органи, дошли су до података да је за парламентарне изборе у Републици Србији који су одржани 17. децембра 2023.године, у периоду од 4. априла 2022. па до 30. новембра 2023. године противправно уписано најмање 51.475 нових бирача.

У размаку између избора одржаних 2020. године и избора 2022. године у бирачке спискове за прошлогодишње парламентарне изборе било је незаконито уписано 46.660 бирача.

Дакле, противзаконито им је додељено право да на територији Србије гласају на парламентарним и локалним изборима.

У овој анализи узиман је у обзир број оних који су постали пунолетни и сами тим стекли право да гласају, број преминулих, оних који су извршили миграцију и оних који су противправно уписани у бирачки списак, а нису резиденти Републике Србије.

Принцип је, како објашњавају у ДС, следећи:

“Кроз софтвер је праћено ко не излази на гласање, а ко је преминуо, те су уместо тих људи убачени нови, фантомски бирачи, тако да не изгледа да је велика разлика”.

Према тврдњама опозиције, али и страних посматрача, највећа крађа избора догодила се у Београду.

То потврђују и подаци стручног тима Демократске странке.

У Београду више од 30.000 фантомских бирача

Према њиховој анализи у периоду од избора 2022. до овогодишњих децембарских, на бирачки списак у главном граду противправно је уписано 15.956 бирача. Од априла 2022. до краја новембра 2023. у Београду је у бирачки списак уписано нових 14.938 бирача.

Највише фантомских бирача, показују подаци ДС, “појавило” се у општини Вождовац где је од 2020. до 2023. број гласача порастао за 4.365. Следе општина Звездара са 3.761, Сурчин са 2.785 и Савски венац са 1.924 гласача.

Фото: ДС

Слична ситуација је и широм Србије.

У готово свим окрузима постоје општине у којима је забележен неприродан пораст броја бирача.

Рекордери су Сремски и Мачвански округ, где је у готово свим општинама стручни тим ДС евидентирао неоправдано повећање броја бирача у бирачком списку.

Тако је у Мачванском округу, “штеловања” било у Богатићу, Владимирцима, Коцељеви, Крупњу, Лозници, Љубовији и Малом Зворнику. Чак 12.685 нових и како кажу у ДС против правно уписаних бирача.

Фото: ДС

У Сремском округу сумњиве измене у биарчком списку забележене су у Иригу, Пећинцима, Руми, Сремској Митровици, Старој Пазови, Шиду… Укупно 4.741 сумњивих бирача.

Фото: ДС

Велики број таквих случајева забележен је и у Крагујевцу (2.647), Краљеву (2.652), Крушевцу (3.144), Чачку (1.899)…

Сад ме видиш, сад ме не видиш…

Врло интересантан случај забележен је у Нишавском округу, где је у општинама Медијана и Палилула одређени број бирача буквално нестао са бирачког списка у периоду од избора 2022. године до ових децембарских. У Медијани је са бирачког списка нестало 1.457, а у Палилули 528 бирача.

Фото: ДС

У Демократској странци овим поводом кажу да је у поменутом периоду из области источне и јужне Србије (углавном у општинама и градовима где се не одржавају локални избори) са бирачког списка необјашњиво нестало невероватних 13.560 бирача.

“С обзиром да не постоје миграциони подаци за 2023. годину немогуће је доказати шта се десило са њима. Пошто се ова анализа базира искључиво на егзактним подацима па самим тим и резултатима ми се не можемо упуштати у нагађања око ове појаве, мада нам је дедуктивно јасна. Такође, ова анализа не покрива ни “пасивизиране бираче” као ни бираче који су електронски уписани на бирачке спискове у источној и јужној Србији с циљем да се смањи могућност да буде примећено значајно смањење броја бирача у овом делу земље, које смо претходно поменули”, кажу у ДС.

Њихова претпоставка је да су несигурни бирачи који су уписани за изборе 2022. у Београду програмски пребачени с пребивалиштем у места одакле су дошли одани бирачи из источне и јужне Србије.