Прочитај ми чланак

ИЗБАЦИЛЕ РУСИЈУ ИЗ САВЕТА ЕВРОПЕ: Гласале смо просрпски!

0

natasa vuckovic

Док представнице Демократске странке у Парламентарној скупштини Савета Европе Наташа Вучковић и Весна Марјановић тврде да су подршком резолуцији о суспендовању права гласа руској делегацији гласале „просрпски“, Душан Спасојевић, који је због тог гласања дао оставку на функције председника Спољнополитичког одбора и интернационалног секретара ДС, мисли да је такво гласање супротно интересима Србије и „драстично одступање од државотворне и национално одговорне политике“ демократа.

Наташа Вучковић је на јучерашњој конференцији за новинаре у централи ДС навела да је „у интересу Србије све што подржава очување територијалног интегритета“ и да су она и њена колегиница гласале против „оштрих амандмана“ у резолуцији ПС СЕ. „Наш став је био просрпски, али не антируски“, нагласила је Вучковићева.

Наташа Вучковићи Весна Марјановићсу јуче негирале да су гласале за избацивање представника Русије из ПС СЕ. „Није истина да смо гласале за избацивање руских колега, јер сматрамо да су присуство Русије и њихов рад веома битни за Савет Европе“, рекла је Вучковићева, иначе потпредседница ДС.

Душан Спасојевићје за Данас потврдио да је поднео оставку на све страначке функције због гласања у ПС СЕ и рекао да ће убудуће бити само обичан члан. „Дубоко сам несагласан са ставом народних посланика, који сматрам не само супротним спољнополитичким интересима наше земље већи драстичним одступањем од државотворне и национално одговорне политике коју су, у име ДС и хиљада чланова странке, водили и воде сви њени лидери“, казао је Спасојевић. Он је додао да су том приликом заобиђени надлежни органи ДС, прекршена пракса усаглашавања ставова о најважнијим темама и игнорисани закључци које је поводом украјинске кризе усвојио Спољнополитички одбор ДС.

На питање како су, по њему, посланице могле да гласају када Председништво ДС није заузело став око ситуације у Украјини, Спасојевићје одговорио да је непостојање става Председништва „посебан проблем“, а да су оне могле да буду уздржане приликом гласања или да не присуствују.

(Данас)