Прочитај ми чланак

ИЗАБРАНА ЛАЖ ГОДИНЕ: „Вучић не лаже, нити је икада лагао у својој каријери”

0

Портал Истиномер саопштио је да је у току 2018. године од скоро 130 изјава политичких актера, које су у већој мери привукле пажњу грађана, највећи број негативан по критеријумима истинитости, доследности или испуњења обећања.

Истиномер је оценио да је јавни простор у току 2018. године у великој мери био обележен „неистинама, полуинформацијама, произвољним и нетачним подацима“.

Према методологији Истиномера, свега осам изјава, подељених у три категорије заслужило је позитивну оцену, а скоро трећина од броја оцењених изјава јесу оне које је дао председник Србије Александар Вучић.

Истиномер наводи да је Вучић и током 2018. године „убедљиво доминирао медијским простором“, а да је од укупно 36 изјава председника три добило позитивну, а две оцену „нешто између“.

Иза Вучића, по броју оцењених изјава је садашњи министар финансија у Влади Србије и бивши градоначелник Београда Синиша Мали, са укупно 13 оцена, од којих је 11 негативно а две позитивне, навео је Истиномер.

„Актери на политичкој сцени служили су се и подацима које није могуће проверити, као и чињеницама изврнутим из контекста, па је Истиномер у току 2018. у своју методологију мерења тачности изјава уврстио и две нове оцене – ‘непровериво’ и ‘злоупотреба чињеница’“, наводи се у саопштењу.

За „Лаж године“ читаоци Истиномера су изабрали изјаву народног посланика Српске напредне странке Александра Марковића, који је током једног заседања Скупштине Србије у септембру изјавио: „Александар Вучић не лаже, нити је икада ишта слагао у својој политичкој каријери“.

Истиномер наводи да је ово прва година да Вучић није победио на избору за „Лаж године“, и да су се у избору за ту „титулу“ нашле још и изјава председника Србије да је „изабран уз највећу подршку у савременој историји“, његове медијске саветнице Сузане Васиљевић да „медији нису подржавали Вучића у председничкој кампањи“, затим премијерке Ане Брнабић да је „дијалог са Приштином потпуно транспарентан“, али и министра Синише Малог да „нико не гради метро у густо насељеним деловима града“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!