Прочитај ми чланак

Ивица Дачић: Дружење са Клинтон и Ештон било је најпријатније искуство

0

Београд – Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је синоћ да је адут Србије у разговорима за решавање косовског проблема у томе што нуди трајан мир, окончање сукоба и регионалу стабилност.

Дачић је говорећи, у емисији Вече са Иваном Ивановићем на ТВ Прва, о сусрету са америчким државним секретаром Хилари Клинтон и високим представником Европске уније Кетрин Ештон, оценио да је српска страна изненадила својим конструктивним приступом.

Очекивали су вероватно да кажемо не, пуцајте ми и сад држимо час и баш нас брига за вас, рекао је Дачић и додао да је српска страна „обрнула ситуацију“ показујући да је за разговор и поручила саговорницима да изнесу шта предлажу.

Према његовим речима, Приштина и Брисел су били изненађени тиме и немају одговор на ту конструктивност, већ „морају још мало да изанализирају ситуацију“.

Зато, рекао је Дачић, јер „они кажу – ајде да решимо телефоне а ја кажем пустите то, ајде да ми решимо проблем Косова“, јер, како је рекао, „ко ће то да решава – наша деца, морамо да то решимо“.

Дачић је, поводом сусрета са „косовским премијером“ Хашимом Тачијем рекао да он као премијер није у ситуацији да да одбије сусрет с њим и да увек поступа у интересу државе и народа.

Приоритети спољне политике су остварени, рекао је Дачић оцењујући 100 дана рада Владе. Били су овде водећи политичари са Запада, српски председник срео се са руским.

За сусрет са Клинтон и Ештон рекао је да је то био један од најпријатнијих сусрета са представницима међународне заједнице.

 

(Фонет)