Прочитај ми чланак

ИВАН ИВАНОВИЋ ИМА ПОРУКУ ЗА ВУЧИЋА: Сад ћеш се показати…

0

Постоји једна лепа српска народна пословица која каже „не пада снег да покрије брег, него да свака зверка покаже свој траг“ , и управо је такав тренутак дошао, када ће се без грешке показати какву политику води Влада Србије.

 

Фотографија преузета са Твитер налога Александар Вучић (@avucic)

Фотографија преузета са Твитер налога Александар Вучић (@avucic)

Као што је познато, Република Српска, расписала је референдум за 25. септембар на којем ће грађани одговорити на питање „Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике?“, што је одмах од стране западних амбасадора окарактерисано као недозвољен потез. На председника Милорада Додика врши се страховит притисак да дође до отказивања референдума, али до сада он није подлегао притисцима и у јавност излази са изјавама да је одлучан да се референдум спроведе.

Међутим, кључна дешавања по питању одржавања референдума догодиће са у четвртак, када ће се лидери Срба из РС и БиХ састати са Александром Вучићем и Томиславом Николићем. Повод за овај састанак је одлука амбасадора Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ, који су позвали власти у РС да не одрже референдум о Дану Републике јер ће то, како тврде, дестабилизовати БиХ.

Наравно ову заједничку амбасадорску изјаву није подржала Русија. Одмах по позиву амбасадора, уследио је хитан састанак Николића и Вучића, а затим и позив лидерима из Републике Српске да се што пре састану и размотре ситуацију. А ситуација је следећа. Запад очигледно притиска Вучића и Николића да изврше притисак на Додика и остале, да одустану од референдума, или ће им ако не прихвате уцене Србија окренути леђа у сваком смислу.

Од финансијске и економске помоћи, па све до политичке подршке. Са друге стране, Русија је дала јасне сигнале Вучићу и Николићу да Додик има њихову пуну подршку и да треба да дође до одржавања референдума. Основно питање које се намеће, то је којим ће путем кренути Вучић и Николић. Уколико дође до одустајања од одржавања референдума, то може значити само једно. Да су Вучић и Николић одиграли на карту запада, и да су јасно рекли Додику и осталима да уколико дође до одржавања референдума, могу престати да рачунају на сваки вид помоћи из Србије. Наравно, то се све може лепо упаковати у обланде, да је потребан мир у региону, или још боље, да уколико дође да референдума, догодиће се „инавзија усташа и НАТО пакта на РС“ како је већ најавио Вучићев лист Информер.

Међутим, питање одржавања референдума је кључно за Милорада Додика, који је већ пар пута најавио да ће га одржати по сваку цену, и његово одустајање од његовог одржавања, би драстично урушило његов политички рејтинг у Републици Српској. Што значи следеће, уколико се Додик оглуши о потенцијалне уцене Вучића и Николића и спроведе референдум, Србија ће му окренути леђа, што ће му дугорочно гледано бити велики проблем, али ће добити и још већу подршку Русије и утврдити своје позиције у самој РС. Суштина читаве приче је да уколико дође до одустајања од одржавања референдума, после састанка са Вучићем и Никколићем, и који год разлог за то био изнет у јавност, биће још један конкретан доказ да су приче које долазе из београдских режимских медија како Вучића руши запад лажне, и обична маска, којом се замајава народ.

Исто ће се показати уколико Додик истраје на свом путу, и за одржавање референдума не добије званичну подршку Београда. Више нема места за игре и калкулације. Време је за конкретне одлуке, и конкретне потезе, када ће као што већ рекох на почетку текста „свака зверка показати свој траг“