Прочитај ми чланак

ИО Синдиката радника ЕПС: На ивици смо колапса, нема јасне стратегије о развоју

0

"Наше Јавно предузеће се налази на ивици колапса. У дубокој је кризи која није везана само за катастрофално финансијско стање, већ што је још горе, не виде се ефикасни и поуздани начини и методе који воде ка стабилизацији и нормализацији производње", наводи се у саопштењу Извршног одбора Синдиката радника ЕПС-а, које је потписао председник Радослав Крсмановић.

Како се наводи у саопштењу, производња електричне енергије у термо сектору је угрожена и доведена у готово безизлазну ситуацију, „пре свега односом Министарства рударства и енергетике према ЕПС-у“.

„Једноставно, јасне стратегије о даљем развоју ЈП ЕПС нема, а изгледа да је неће ни бити. Различите интересне групације већ дуже време смишљено и подмукло урушавају ЈП ЕПС и воде га ка тоталном слабљењу. РБ „Колубара“ никада није пала на овако ниске гране и никада није на овакав начин остављена на милост и немилост онима који желе њену пропаст у смислу да је технички спрече и онемогуће да оствари неопходну производњу угља, чије би количине биле довољне да се обезбеди снабдевање термоелектрана у Огранку ТЕНТ Обреновац. Неопходне инвестиције које су требале обезбедити благовремено отварање нових површинских копова, набавку нове опреме за експлоатацију угља у РБ „Колубара“ су у потпуности изостале. Са старом опремом, са недовољним бројем радника, са политиком која се води са циљем кочења и онемогућавања производње у рударском сектору, до овога је морало доћи“, наводи се.

Затим се додаје да ништа боље стање није ни у термоелектранама, где изостају капитални ремонти и где су текућа одржавања сведена на минимум.

„Улагања у термо сектор су до те мере рестриктивна и ограничена да је више него јасно да ће се поједина постројења односно блокови сами од себе погасити. Одрицање од производње електричне енергије из угља, намера да се погасе одређени блокови у ТЕНТ-у и Костолцу недвосмислено води ка потпуном и трајном губитку енергетске стабилности Србије“, пише у саопштењу.

Ако је ико невин у читавој овој ситуацији онда су то радници, поручују из Синдиката радника ЕПС.

„Без обзира на свој мукотрпан рад, стручност и одговорност које свакодневно улажу, запослени су доведени у потпуно подређен положај у којем су им угрожене зараде, радна места и егзистенција њих и њихових породица. Осим пусте и безвредне захвалности за свој рад, труд и муку коју свакодневно улажу, нису добили ништа. Планиран раст зарада за ову годину није одобрен под изговором неостварених планова производње. Чијом кривицом и чијим незнањем, нестручношћу и нерадом?“, закључује се у саопштењу.