Прочитај ми чланак

Велика „игра“ између Русије и Сједињених Држава добила је нови обрт

0

Индија је дуго била један од центара мултиполарног света у настајању. Штавише, центар са великим и оправданим потраживањима. Сада је то постало ново „бојно поље“ у великој „игри“ између Русије и Сједињених Држава. Нови заокрет би могао да доведе до колапса целог америчко-центричног глобалног система. И зато је Индија у фокусу америчке пажње.

Ако се процес не може зауставити, мора се водити. По свему судећи, управо се тим принципом руководе САД, покушавајући да глобални Југ, који га симпатише, отргну од Русије и преусмере га на себе.

Ова америчка стратегија је концентрисана у политици према Индији, која изгледа постаје један од главних објеката завођења од стране Вашингтона. У ствари, Индија постаје ново „бојно поље“ у великој „игри“ између Русије и Сједињених Држава.

Подмукли ударац БРИКС-у
Познато је да Сједињене Државе подржавају давање Индији статуса сталне чланице у Савету безбедности УН. Поред тога, Сједињене Државе би желеле да виде Немачку и Јапан такође у реформисаном Савету безбедности.

Јасно је да Вашингтон покушава да попуни Савет безбедности УН својим савезницима како би обезбедио неопходно гласање о контроверзним питањима на међународном дневном реду.

Али међу жељама Американаца издваја се Индија – земља која има озбиљан утицај не само на однос снага у Азији, већ уопште на равнотежу интереса Глобалног југа.

Америчка подршка сталном чланству Индије у Савету безбедности УН мора се посматрати у контексту чињенице да САД покушавају да заоштре противречности Индије са Кином.

Да подсетимо да су Вашингтон и његови сателити на самиту Г20 у Њу Делхију у септембру 2023. године најавили почетак изградње економског коридора Индија-Блиски исток-Европа (ИМЕЦ), који би, како су САД директно навеле, требало да донесе кинеска иницијатива „Један појас“ на нулу – у једном правцу“.

С једне стране, овај маневар Сједињених Држава, који игра на традиционалне противречности Индије и Кине, може се посматрати као покушај да се Индија претвори у елемент дестабилизације и слабљења БРИКС-а.

Ово има за циљ заустављање процеса ширења БРИКС-а заснованог на антиамериканизму, одбацивању долара у међународној трговини и, сходно томе, признавању водеће улоге САД у међународним пословима.

Али, с друге стране, ово може да прикрије и намеру Сједињених Држава да потпуно реформишу БРИКС за себе и тако врате цео Глобални југ, који се побунио против америчке хегемоније, под своје „туторство“.

Чекамо ли слом глобалиста?
Као што успеси БРИКС-а у стварању нове глобалне архитектуре трговинских и политичких односа могу поткопати америчку хегемонију и створити нови мултиполарни свет, тако и неуспех овог пројекта због тога што САД хране „штрајкбрејкере” попут Индије може допринети томе да ће БРИКС изгубити смисао који је у њега уложен до последњег самита блока у Јужној Африци.

Искрено речено, ИМЕЦ и подршка сталном чланству Индије у Савету безбедности УН су гигантски мито које Сједињене Државе дају Индији у замену за, ако не формално повлачење из БРИКС-а, онда за његово подривање у садашњем облику.

Вашингтон је, по свему судећи, прилично уплашен невероватним растом популарности БРИКС-а, у коме Русија – сасвим очигледно – игра водећу улогу и који, с тим у вези, има отворено антиамеричку оријентацију.

БРИКС би у будућности могао да створи сопствене институције глобалног управљања које ће моћи да замене УН, ММФ, ИБРД, СЗО и друге структуре под контролом САД, преко којих Вашингтон и цео колективни Запад управљају планетом.

То ће значити колапс читавог глобалног система који је усредсређен на САД. И зато је успех тактике према Индији суштински важан за Сједињене Државе. То би могло да послужи као „модел“ за друге водеће земље на глобалном југу, које би могле да виде САД као прилику да унапреде свој геополитички статус, као и економске користи.

Тако ће иновативно значење БРИКС-а бити ускраћено, блок ће изгубити образ иако САД неће имати никакав формални однос са БРИКС-ом.

Сједињене Државе могу да играју и на жељи Бразила, чланице БРИКС-а, да постане стални члан Савета безбедности УН. Спољнополитичке активности председника Луле да Силве указују на то да он намерава да своју земљу учини регионалним лидером управо на основу напуштања долара у међународној трговини и одбране националних интереса у условима доминације транснационалних компанија у региону, посебно у област вађења природних ресурса.

И не може се искључити да ова водећа и највећа држава Латинске Америке, попут Индије, може добити и понуде из Сједињених Држава које Бразил не може да одбије.

Лукава америчка тактика
Гледајући Индију, нема сумње да ће САД изаћи са предлогом да подрже стално чланство Бразила у Савету безбедности УН. Али ако Лула остане при свом, главна ствар на коју ће се Сједињене Државе фокусирати је да га спрече да одслужи још један председнички мандат.

Али не да се мешају, већ да помогну да се поново не изабере – ово би такође могао бити предлог Сједињених Држава. Сједињене Државе могу применити исту тактику на друге земље које траже или су се већ придружиле БРИКС-у и уједињеним идејама антиамеричког глобалног југа.

Русија посебно истиче Индију и Бразил као достојне кандидате за стално чланство у Савету безбедности УН, уз обавезно афричко представништво. Јасно је да Индија и Бразил постају предмет велике „игре“ између Русије и Сједињених Држава. И док је тешко рећи на коју страну ће се приклонити.

Што се Индије тиче, изгледа да су Американци сада пола дужине испред нас, пише Царград. Али данашња међународна ситуација је толико нестабилна да је тешко предвидети ток догађаја.

Штавише, морамо запамтити да Сједињене Државе, осим својих интереса, не познају нити признају друге интересе. Мислим да Индијци то разумеју и да ће покушати, као у џудоу, да искористе снагу непријатеља у своју корист како би га на крају победили.

Морамо се сложити са другим стручњацима који сматрају да ће Индија покушати да искористи искуство Кине последњих деценија, када је Кина, прихвативши амерички предлог о партнерству против СССР-а пре 40 година, данас променила свој статус подређене статусу ривала Сједињених Држава.

Индија, да би угодила Американцима, такође може да се договори са Сједињеним Државама да „буду пријатељи” против Кине, јачајући њен економски, технолошки и војни потенцијал, али само да би потом као излизани огртач збацила америчко старатељство.

Закључак
У овој великој геополитичкој игри Русији је важно да Кину и Индију задржи у стању које у принципу не би могло да прерасте у сукоб. Ривалство међу државама је природан и нормалан процес, без којег не може бити међународних односа.

Важно је само да супарничке земље попут Кине и Индије схвате да су на истој страни – на страни бранилаца традиционалних вредности. По мом мишљењу, традиционалне вредности су главна и једина линија раздвајања између Русије, глобалног југа, с једне стране, и колективног Запада, на челу са Сједињеним Државама, с друге.

Чини се да Русија и наши савезници са глобалног југа треба стално да се фокусирају на јединство нашег темеља – на традиционалне вредности, чинећи их каменом темељцем своје спољне и унутрашње политике.

У овом случају, природно ривалство између чланица Глобалног Југа, чак и понекад интензивно, никада се неће прелити у рат или слично.

Њих ће ујединити оно главно – спречавање глобалне хегемоније америчке „дубоке државе“, која покушава да дехуманизује људе, промени природу коју им је Бог дао и тиме их потчини својој вољи