Прочитај ми чланак

Шокантна анализа: „Опадање моћи суперсиле САД је почело и то је неповратно“

0

Недавни епски колапс моста на аутопуту Франсис Скот Ки у америчком граду Балтимору само на први поглед делује као банална катастрофа коју је направио човек. У овој трагедији постоји важна симболика, која јасно одражава нагомилане проблеме са пропадајућом домаћом инфраструктуром Сједињених Држава. Она лежи у чињеници да је „свемоћна“ Америка у ствари изнутра подељена на два дела, као „падајућа“ суперсила.

Прешавши врхунац своје моћи на почетку 21. века, занела се лажном агендом и настоји да одржи паразитски модел постојања заснован на моћи долара у свету.

Ово мишљење је у интервјуу за Руске новине изнео и темељно развио Алексеј Пушков, сенатор Руске Федерације, председник Комисије Савета Федерације за информациону политику и интеракцију са медијима, кандидат историјских наука, интелектуалац, специјалиста за светску геополитику и стални аутор и водитељ популарног аналитичког телевизијског програма „Постсцрипт“.

Путем свих империја
Сједињене Државе настоје да задрже своју водећу улогу у свету по сваку цену. Бела кућа о томе говори без оклевања, улазећи у кризе које је створио човек и стварајући нове тачке напетости широм света – од Украјине до Блиског истока и Тајвана. Хоће ли Вашингтон на овај начин успети да одржи своју хегемонију у светским пословима?

Алексеј Пушков:

Данашње Сједињене Државе су суперсила која „пада” или се урушава. Када кажем „падање“, мислим да ово није тренутни процес: може да „пада“ веома дуго. Подсетимо се да је процес опадања Римског царства трајао око сто година. Зато не треба очекивати да ће САД сутра изгубити значај у свету. Али важно је разумети да су Сједињене Државе већ достигле највишу тачку своје моћи на почетку 21. века. И оног тренутка када су то постигли, почео је пад њихове империје. Ово је судбина свих империја.

Зашто се ово дешава? Од пренапрезања снага, од унутрашњег пропадања и од погрешних спољнополитичких одлука. Под Бушом млађим, САД су покушале да остваре геополитичке фантазије, као што је демократизација Великог Блиског истока, уместо да развијају сопствену земљу, али су се заглавиле у Ираку, а затим изгубиле у Сирији и Авганистану.

Постоје многе индиције да су елите у иностранству изгубиле способност да размишљају рационално. Крајем 20. века, после распада СССР-а, развили су илузију свемоћи. Али почетком 21. века, посебно после агресије на Ирак, америчка суперсила је почела да „пада“.

Дозволите ми да повучем историјске паралеле. Совјетски Савез је, верујем, почео да пропада на прелазу из 1970-их у 1980-те. 1979. послали смо трупе у Авганистан. У том тренутку СССР је био на врхунцу своје моћи. Спасили смо социјалистичку Кубу, подржали револуцију у Никарагви, помогли смо Вијетнаму да победи САД, имали смо чврсте односе са социјалистичким земљама у Африци.

Варшавски пакт је још увек био на снази. А Авганистан је требало да буде потврда способности Совјетског Савеза да извози социјализам. Са становишта спољне експанзије СССР-а, ово је била његова највиша тачка. Иначе, Американци су нас се тада заиста плашили, јер су „изгубили“ Анголу, Етиопију, Никарагву, југоисточну Азију. А Москва је хтела да докаже: „Сада ћемо показати светском капитализму шта је социјализам!“

Касније су Сједињене Државе упале у исту замку, убеђујући се да су глобални лидер и да могу све. Демократију ћемо извозити у Ирак, Авганистан, Либију, Сирију, Венецуелу, Белорусију… Украјину ћемо отргнути од Русије. Али ово је пут у нигде: чак ни Сједињене Државе нису у стању да потчине цео свет. И није изненађујуће што америчка империја показује знаке унутрашњег замора на врхунцу своје експанзије.

У априлу ће на широка платна бити пуштен холивудски филм „Грађански рат” који прича о до тада незамисливој унутрашњој кризи у САД. Да ли је ово такође манифестација силазне путање Америке о којој говорите?

Алексеј Пушков:

Америчка кинематографија као културни феномен на овај или онај начин одражава стање друштва. Холивуд циља на нешто што ће привући пажњу гледалаца јер има неку основу у америчком животу. Мислим да су аутори овог филма пошли од велике вероватноће великог грађанског сукоба у земљи.

Од 2020. године, баук таквог сукоба прогања Америку. Још пре 15-20 година, сама идеја да се сними филм о америчком грађанском рату не би ни настала. Таква прича би била немогућа.

Уосталом, у то време САД су биле на врхунцу своје моћи и биле су једина светска сила. Совјетски Савез је пао. Кина је још увек била слаба, Индија није достигла економске висине на које сада претендује. Сједињене Државе нису имале конкуренцију у свету. Претња грађанског рата тада је изгледала незамисливо.

Али касније је њен дух почео да се појављује – након што је постало јасно да су Сједињене Државе – и америчка политичка елита и народ – подељене на два дела. Један део су они који сматрају да су Сједињене Државе глобални феномен са глобалном мисијом: да трансформишу свет „за себе“. За овај део америчке елите, Сједињене Државе више нису национална држава, већ „земља мисије“ чији је позив да трансформише свет по угледу на Америку.

Неоконзервативци и либерални интервенционисти су главни представници ове школе мишљења. Главна идеја америчких неокона је да Сједињене Државе морају да спроведу либералну револуцију широм света.

И само у тако једнообразном свету Америка ће се осећати сигурно, пошто ће она њиме владати. Штавише, за то Сједињене Државе морају активно користити војна средства.

Други део политичке елите САД, још мањи, и део америчке нације који је подржава уверени су да Америка треба да полази првенствено од унутрашњих националних приоритета, а не да се жртвује у име глобалистичких химера.

Пре свега, америчка влада не треба да стално шаље трупе у иностранство и учествује у далеким, несхватљивим ратовима. А ми морамо да водимо рачуна о инфраструктури, мостовима, железници, здравственом систему, јужној граници, неконтролисаном приливу илегалних миграната и тако даље.

Овај приступ је оличен у Трамповом слогану „Америка на првом месту“. Према овој доктрини, ако се амерички национални приоритети сукобљавају са глобалним амбицијама, онда се амбиције морају смањити и спољна политика реструктурирати. Ова тема се упорно чула током предизборне кампање једног броја републиканских кандидата.

Дакле, постоје два пута којима Америка може да иде: глобалистички са одговарајућом идеологијом и спољном политиком, или пут националне државе са ограниченом глобалном улогом која одговара могућностима Сједињених Држава.

То је у суштини оно за шта се залажу Трамп и већина републиканаца, као и бројни утицајни стручњаци попут Џона Миршајмера и Џефрија Сакса. Према њима, Сједињене Државе не могу истовремено да се супротставе Русији у Украјини, да се боре против Кинеза за Тајван, да се баве Блиским истоком, да подржавају Израел против арапског света, да окружују Кину системом база, да троше све више новца на војне припреме у Европа, финансира НАТО итд.

Овакво пренапрезање снага, толики обим обавеза превазилазе могућности чак и садашњих Сједињених Држава. Управо је тај пренапон својевремено довео до пада свих империја.

Можемо ли представнике ове америчке школе мишљења назвати изолационистима – следбеницима политике неинтервенисања коју су САД водиле пре Првог светског рата?

Алексеј Пушков:

Не, не говоримо о класичном изолационизму. Уместо тога, изолационизам је ознака коју глобалистичка елита моћи у Сједињеним Државама примењује на своје противнике. Техника је добро позната. На пример, у Европи, на исти начин, либерални кругови означавају следбенике Марине Ле Пен у Француској, Матеа Салвинија у Италији или чланове странке Алтернатива за Немачку у Немачкој као „екстремне десничаре”.

Али нису далеко од тога. Екстремна десница су људи који исповедају нацизам, тетовирају свастику и диве се Хитлеру. А Национални скуп Марин Ле Пен је десничарска конзервативна или национално конзервативна странка која се противи да Француска и Европа буду жртвоване глобализацији коју предводе САД.

Дакле, термин „изолациониста“ у савременим Сједињеним Државама је пејоративна ознака коју активно користе либерални медији. У њиховој презентацији, ако сте „изолациониста“, онда сте глупи. То значи да сте ограничени. Да ли сте заправо из Мисурија, Минесоте или неког Фарга у Северној Дакоти! Ви сте једноставно ускогрудна особа и дубоки провинцијалац.

А сви „достојни“ људи – од хомосексуалаца из Сан Франциска до левичарских либерала и њујоршких банкара – су глобалисти и „просвећена јавност“.

Мислим да у модерним Сједињеним Државама не можемо говорити о изолационизму у смислу у којем је постојао пре Другог светског рата. Амерички медији намерно искривљују ствар када тврде да Доналд Трамп и његове присталице наводно желе да се затворе од спољног света. Ово није у реду. Ово је тренд који предлаже да се уравнотеже америчке геополитичке амбиције са америчким способностима, будући да се те способности смањују.

Паразиту недостају хранљиви сокови
Где је најјасније видљив процес слабљења САД: у спољној политици, економији?

Алексеј Пушков:

Пре свега – у финансијском сектору. Последњих 2,5 билиона од садашњих 34,6 билиона долара америчког националног дуга нагомилано је за само годину дана! Током године јавни дуг је порастао за скоро 8%. Истовремено, његова стопа раста се стално повећава.

Шта ово значи? Да Сједињене Државе све више живе у дуговима: користе државне обвезнице да покрију свој колосални буџет и спољнотрговински дефицит. Другим речима, САД троше много више него што производе.

Узмите податке за 2022: они указују на рекордни трговински дефицит од 948 милијарди долара. Скоро трилион! И то упркос чињеници да су Сједињене Државе друга извозна сила у свету после Кине: амерички извоз премашује више од три трилиона долара. Али чињеница је да они троше много више. Увозе више него што производе и то надокнађују издавањем трезорског дуга. Ово је знак економски нездравог друштва.

Једнако важна ствар: америчка економија постаје све мање продуктивна. Данас је то првенствено услуга и економија финансијских трансакција. Они чине 70% америчког БДП-а. Већи део 20. века Сједињене Државе су биле „радионица света“, замењујући Велику Британију у овој улози. Али то више није случај: 2024. године САД су чиниле само 15,9% глобалне индустријске производње. Поређења ради: удео Кине је 31,6%, односно сада је „радионица света“ Кина.

Иначе, Доналд Трамп је постао први председник који је покренуо питање враћања производње у Америку. Иста производња која је раније пребачена у Мексико, Латинску Америку, Кину, земље југоисточне Азије.

Занимљиво је да Бајден покушава да уради исту ствар. У ствари, у овој области САД под њим прате Трампов програм. Дакле, доктрина САД као „глобалног лидера“ се сукобљава са све мањим финансијским и економским могућностима Сједињених Држава. Данас им је тешко да играју улогу глобалног лидера.

Према подацима које је недавно објавио Комитет за финансије америчког Сената, америчка влада позајмљује 6 милијарди долара од Федералних резерви сваког дана, или 74 хиљаде долара у секунди. Како се ово може завршити не само за Сједињене Државе, већ и за цео свет ако не напусти моћ долара?

Алексеј Пушков:

САД су у стању пред-пад. Али још увек не знамо шта би се могло догодити ако долар пропадне као главна светска валута. Видимо шта се дешава на позадини пада удела долара као светске валуте: неко прелази у злато, неко баца америчке хартије од вредности. Ако је Кина пре неколико година у ове хартије од вредности уложила 1 трилион 200 милијарди, сада је већ 780 милијарди – постепено смањују своје депозите.

Међутим, за сада су тражене америчке дужничке хартије од вредности. На крају крајева, када државе улажу своју уштеђевину у стране хартије од вредности, оне гледају на обим привреде који стоји иза њих. Америчка економија и њен финансијски систем и даље раде. И сматрају се релативно сигурном инвестицијом јер плаћају камату на ове хартије од вредности.

Штавише, САД сваке године троше више на сервисирање националног дуга него на амерички војни буџет. Односно, сваке године трилион долара иде само на сервисирање америчких дужничких обавеза. Али ако престану да сервисирају државни дуг, онда ће долар пропасти.

Колико ја знам, процес стварања нових долара је непристојно једноставан: на тастатури, посебно обучена особа уноси потребну суму са много нула на текући рачун њујоршке филијале Федералних резерви, а онда се овај новац пребаци на владу САД. Наравно, кредит са каматом. На крају крајева, тајкуни из Морган Цхасе Банкс, Блацкроцк Цорпоратион и Вангуард групе који контролишу америчке Федералне резерве морају добро да једу. Шта се дешава ако се овај систем, где се долари извлаче из ваздуха, сруши?

Алексеј Пушков:

У праву сте: долари долазе ниоткуда. Амерички национални дуг је пирамида, као Мавродијева пирамида. Али Американци више неће моћи да живе другачије. Изградили су глобални паразитски систем који се храни из целог светског економског организма.

Ако овај паразит почне да се лишава важних делова овог организма – на пример, у Русији је покренут процес дедоларизације – САД то виде као опасан тренд за њих. Зашто? Да, јер други могу да прате Русију! А онда ће „токови хранљивих материја“ који хране овог паразита америчког долара постајати све мањи и мањи. Ово ће бити крај Америке.

Сједињене Државе су контраиндиковане у мултиполарном свету за који се залаже Русија. Зато САД и ЕУ покушавају да нас угурају под строги режим санкција. Иако санкције још нису дале јасне резултате, Вашингтон рачуна на дугорочне последице санкција. И ово је такође сигнал Кинезима: погледајте шта ће вам бити ако кренете у сукоб са Западом.

Ако узмемо у обзир да је Хладни рат трајао 40 година, онда је садашњи „ледени рат“ Запада против Русије (тако ја зовем садашњу конфронтацију – много жешћу него у време Хладног рата) замишљен на дужи период. Неће се брзо завршити.

У 2024. години, САД су чиниле само 15,9% глобалне индустријске производње, док је Кина чинила 31,6%. Сада је радионица света Кина

Прерано је рећи шта ће се догодити са глобалним системом ако долар пропадне. У сваком случају, пад Америке као финансијске суперсиле неће бити тренутан. Такви разгранати системи не пропадају тренутно.

Глобални финансијски систем мора да почива на нечему. За сада се ослања на долар. Већина светских девизних резерви се и даље држи у доларима – око 54%. Међутим, смањење његове тежине је такође очигледно: на крају крајева, још 2000. године 72% светских резерви је било ускладиштено у доларима.

Дакле, још увек постоји поверење у долар, али је много мање него што је било пре 20 година. Државе све више почињу да улажу своја средства у различите валуте и делимично прелазе на трговину у националним валутама.

Као резултат тога, глобални финансијски систем ће доћи до веће разноликости и прилагодити се мањој улози долара. Али губици од овога биће највећи за Сједињене Државе. Зато што могу изгубити јединствену позицију државе која живи у дуговима према остатку света. Ако долар икада пропадне, свет ће имати времена да му се прилагоди. Али за Сједињене Државе последице ће бити веома тешке.

Шта чека САД у овом случају?

Алексеј Пушков:

Ништа добро. Због тога треба да очувају свој паразитски систем по сваку цену. Размислите зашто Вашингтон каже да Украјина за њу има егзистенцијални значај? Где су САД, а где Украјина? Раздваја их 8 хиљада километара! Зашто им је она толико важна?

Чињеница је да ако Сједињене Државе изгубе своју позицију „силе број један“, изгубиће прилику да задрже своју паразитску функцију. Ако се „зона активности“ паразита смањи, он више нема довољно хранљивих сокова. Има мање могућности да управља финансијским инструментима, одржава животни стандард и релативну стабилност.

Данас САД дугују свету 35 трилиона долара! На почетку 21. века морали су себи да кажу: то је то, завршили смо са повећањем државног дуга. Али данас то више не могу. Зато што у Јапану треба да нахране 90 хиљада војника. Они морају да одржавају своје војне базе у Јужној Кореји и широм света. Они треба да финансирају сукоб у Украјини како би покушали да покажу свету да су они главни, да су способни да нанесу „стратешки“ пораз Русији.

Долари долазе ниоткуда. Амерички државни дуг је пирамида попут Мавродијеве. Американци неће моћи другачије да живе.

Ово је систем лажних референтних тачака, који је карактеристичан за „падајућу“ суперсилу.

Често чујем да Американци имају све прорачунате и смишљене годинама које долазе. Али то није истина. Иначе не би имали толико промашаја и погрешних прорачуна. Изгубили су рат у Авганистану, нису успели да збаце Асада у Сирији, покушали су да „исцепају“ руску економију, али нису успели и нису успели да добију подршку за санкције од глобалног југа.

Такође нису успели да изврше „промену режима“ у Венецуели. А оно што се дешава у Украјини не личи на америчку причу о успеху. И то је већ јасно целом свету. У Украјини се САД повлаче – заједно са украјинским трупама.

Дакле, САД праве озбиљне спољнополитичке погрешне процене. Суочени су са илузијама сопствене пермисивности, економским изазовима њихове суштински паразитске глобалне финансијске доминације, као и немогућношћу да успоре стопу раста сопственог јавног дуга. Као што знате, где је лед танак, ломи се. Шта је највећа рањивост Америке? Где може да дува?

Алексеј Пушков:

Водећи неоконзервативци верују да главна претња Сједињеним Државама не долази споља – не из Русије или Кине, већ изнутра. И са овим се можемо сложити. Спољно, Сједињене Државе, све док испуњавају своје обавезе, довољно су јаке.

Многе земље у свету предводе проамеричке елите које су оријентисане на Вашингтон, зависе од њега и виде смисао у улагању у савез са САД. Да, свет се брзо мења. Сједињене Државе се суочавају са многим новим изазовима, али за сада задржавају своју улогу глобалне суперсиле.

Али унутар земље ситуација је много гора. Руља која је 6. јануара 2021. упала на Капитол показала је до које мере је стигла унутрашња подела. Један пример за то је све чешћи говор о отцепљењу Тексаса од Сједињених Држава.

Други пример су празнине у законодавству. Закони који се доносе на Флориди су супротни од оних који се доносе у Сан Франциску или Њујорку. На пример, забрана присуства такозване геј порнографије у школским библиотекама. Ово је забрањено на Флориди, али у Лос Анђелесу и Сан Франциску ово је норма: тамо се деца од 5-6 година уче основама сексуалног васпитања на истополни и ЛГБТ начин. Ово су две различите Америке! Земља је подељена на два пола. И овај раскол је персонификован: Бајден стоји на једној страни политичких барикада, а Трамп на другој.

По Вашем мишљењу, ако Доналд Трамп победи на изборима у новембру , да ли ће његови политички противници и демократе моћи некако да спрече повратак овог несистематичног политичара у Белу кућу?

Алексеј Пушков:

Трампова позиција би могла бити нарушена и пре избора ако се донесе судска одлука о његовој кривичној одговорности. Суђење је први начин да се Трамп ослаби пре избора.

У „свинг државама” од којих зависи судбина избора, јаз између Трампа и Бајдена је око 3-4%. Судска пресуда против Трампа могла би итекако да утиче на гласање у овим државама.

Неки стручњаци кажу да „дубока држава“ и даље има најважнији „аргумент“ – физичко уклањање Трампа. У Америци је све могуће. Али што смо ближе изборима, то је све теже урадити. И да су хтели то да ураде, мислим да би то већ урадили. До избора је остало још неколико месеци, а ако Трамп буде изненада упуцан, то ће изазвати колосалну политичку кризу у земљи.

У том контексту, „дубока држава“ у Сједињеним Државама се спрема да игра исту игру 2016-2020. Игра у којој Трамп долази на власт, али је окружен људима који заступају интересе не национално оријентисане, већ глобалистичке Америке.

И тиме ограничавају председника у његовим могућностима. Мислим да је овај сценарио, у којем ће демократе и либерални републиканци покушати да неутралишу Трампа ако победи, највероватнији. Али овога пута ће то бити теже изводљиво: Трамп има више савезника у Конгресу, не само многи грађани, већ и многи политичари верују да су земљи потребне озбиљне промене.

Да ли је Украјина још једна лажна агенда или још једна погрешна процена америчке спољне политике?

Алексеј Пушков:

Украјина је пример и првог и другог. Замислимо да су Сједињене Државе национална држава вођена националним приоритетима. Шта подржавање кризе у Украјини даје Сједињеним Државама као националној држави? Апсолутно ништа.

Са становишта САД као националне државе и са становишта Трампа као предводника ове идеје, Американцима Украјина заправо није потребна. Шта они имају са њом? Веома је мало улагања, посебно у садашњој клими. Све је веома ризично и непоуздано.

Да поставите неке ракете тамо да угрозе Русију? Али, генерално, за ово већ постоје три балтичке републике, Пољска и Румунија. Зашто им је потребна Украјина у НАТО? Да има трајни извор могућег рата са Русијом? Уосталом, чак и ако претпоставимо да је дошло до привременог „замрзавања“ украјинског сукоба, украјинска елита неће имати друге политичке агенде осим реваншизма.

Дакле, за САД као националну државу Украјина није потребна као трајна бомба са упаљеним фитиљем, способна да изазове рат са Русијом, нуклеарном силом.

Сада погледајмо ово са друге стране – са становишта САД као глобалног лидера. И овде се одједном испоставља да је Вашингтону заиста потребна Украјина. Зато кажу да су и Украјина и Тајван егзистенцијална питања за САД. Зашто?

Вратимо се паразитској суштини САД. За њих је од виталног значаја да се очувају као глобални паразит који „сише сокове“ из свих држава. И плаћа их „доларима из ваздуха“. Са становишта интереса глобалистичке Америке, Украјина за њу заиста има егзистенцијални карактер.

Уосталом, ако је „изгубе” и ако „изгубе” Тајван, онда ће престати да буду глобални лидер у очима света. Као резултат тога, примат долара ће бити угрожен, САД неће моћи да живе од позајмљеног новца, што значи да ће се цео амерички начин живота урушити.

Управо се тога плаше они у Сједињеним Државама који желе да одрже своју глобалну хегемонију.

Недавно сам питао професора Колумбијског универзитета Џефрија Селса да ли је америчка демократија заиста угрожена. Он ми је одговорио овако: „Амерички политички институти су дубоко прожети корупцијом кроз широко финансирање изборних кампања. Због тога се социјална ситуација у САД-у погоршава. Ради се о финансијској нужди, зависности од дрога и паду просечне дужине живота. Америци је потребан снажан и искрен вођа, али уместо тога земља добија лобирање и нежељу да се реше реалне потребе простих Американаца, а поготово сиромашних грађана. У томе леже корените узроке политичке нестабилности у Сједињеним Државама.“

Алексеј Пушков:

Слажем се са социјалном дијагнозом, али се не слажем са ослањањем на поштеног вођу. Јер Америка је систем, и тако функционише. Неће се променити јер Американци одједном бирају поштеног вођу. И да је вођа поштен, систем ће бити исти – систем лобирања, односно коруптивних веза, који није у стању да обезбеди другачији вид функционисања земље.

Чувена америчка телевизијска серија „Шеф“ показује како се у Чикагу, пре избора за градоначелника, окупљају сви локални криминални босови и одлучују ко „преузима“ коју област да би обезбедили резултат који им је потребан. Све су поделили, руковали се и онда рекли: „Зато волимо америчку демократију!“ Ово је бриљантна епизода: 10 људи одлучује о судбини града! А поштен вођа то не може да промени.

Међутим, социјална дијагноза Џефрија Сакса је тачна. Да ли знате који је најупечатљивији показатељ растућег неповољног положаја у Сједињеним Државама? Ово је смртност новорођенчади.

У Америци је више него у Француској, у Великој Британији, у Јапану, у скандинавским земљама, више него код нас. У 2022. години ова цифра је била 5,4 деце на хиљаду новорођенчади. За социолога, смртност новорођенчади је магичан број и апсолутно кључни показатељ онога што се дешава у једној земљи.

2000. године од хиљаду новорођенчади 19 деце је било мртворођено, сада је 4,4. Односно, стопа морталитета наше деце је четири пута смањена. Али за Американце, индикатор се погоршао. Они имају деградацију, а ми побољшање.

Постоји још један важан показатељ – број инжењера који дипломирају на универзитетима, јер одражава производни потенцијал земље и будућу економску одрживост нације. У Русији, 24% дипломираних универзитета су људи инжењерских занимања. То су они који планирају, раде и обезбеђују производњу на интелектуалном нивоу.

У САД је све ово прошлост – прошлост када су они били главна производна снага планете. Данас је веома мали проценат младих људи који иду у инжењерство – око 8%. Где иду млади образовани људи? Они постају менаџери, адвокати, финансијери, односно тамо где могу да служе америчкој олигархији за велики новац. И они чине богату услужну класу, али непродуктивну класу.

Модерна америчка економија производи првенствено услуге. Млади Американци не иду у инжењеринг јер се много више новца може зарадити негде другде. У суштини, паразитска шема коју су изградиле Сједињене Америчке Државе у светским размерама се репродукује на националном нивоу. Другим речима, у самим Сједињеним Државама расте паразитска класа која се храни олигархијом и служи елити, постајући њен део.

Џефри Сакс је интелигентна и компетентна особа, познајемо га дуго. У праву је да је невоља у Сједињеним Државама дошла са неочекиваног места – са друштвене стране. Чини се да је Америка земља прилично високог просперитета. Али ово више није случај. За просперитет – на Нови Зеланд, Финску, Швајцарску, Сингапур. Али не у САД. Данас је то већ земља масовног друштвеног немира, уличног криминала и зависности од дроге.

Говоримо о распаду друштвеног ткива у Сједињеним Државама. О разлозима можемо још дуго да причамо, али ћемо једноставно констатовати: унутрашње невоље у САД су све веће. Тамо је 2021. забележено 21.000 убистава оружјем. А само у јануару 2023. од тога је умрло 3.500 људи. Исте 2023. године у Сједињеним Државама било је 38 масовних пуцњава – дешавала су се скоро сваке недеље. И нико ту не може ништа.

Са садашње тачке историјског развоја Сједињених Држава, постоји ли само пут надоле?

Алексеј Пушков:

Опадање суперсила, које посматрамо на примеру Сједињених Држава, почиње, по правилу, на највишој тачки њиховог ширења. Ово је неопходан закон социологије. И, како историја показује, то је неповратно.