Прочитај ми чланак

ИМА ЛИ СМИСЛА ИЗБОРНА ТИШИНА у ери друштвених мрежа?

0

Крстић: Заговорник сам постојања изборне тишине како би грађани ипак имали прилику да добро и рационално размисле * Вуковић: Застарела форма која се односи на стање од пре 25 или 30 година.

Изборну тишину или треба потпуно укинути или смањити њено трајање на један дан, јер је у суштини застарела форма, а у ери друштвених мрежа изборне кампање странака не стају, већ се селе на платформе као што су Фејсбук, Твитер или Јутјуб, а државне институције немају делотворне механизме за њихово ограничавање, сматрају саговорници Данаса. Праксе земаља су различите, па тако тишина у Хрватској и Русији траје 24 сата, а у Словачкој чак седам дана.

Изборна тишина је почела у поноћ између четвртка и петка и трајаће до затварање бирачких места, тачније до 20 сати у недељу. Током тог периода учесници на изборима не смеју да организују јавне скупове, објављују процене изборних резултата, шаљу поруке бирачима и постављају пропагандни материјал на удаљености од 50 метара од бирачког места. Медији, радио, телевизија и штампа такође не смеју да објављују предизборну пропаганду, што укључује и њихове веб странице. Према подацима Републичког завода за статистику, 63,8 одсто домаћинстава у Србији је у 2015. имало интернет.

Професор Факултета политичких наука у Београду Зоран Крстић објашњава за Данас да изборна тишина као институционални механизам данас постоји у великом броју земаља. Земље у региону, додаје, имају дефинисану предизборну, односно изборну тишину која има различите дужине трајања.

„Изборна тишина траје по један дан у Босни и Херцеговини, Бугарској. Румунија и Црна Гора имају исто као и ми, два дана изборне тишине. Многе земље започињу са изборном тишином у дану предвиђеном за гласање, попут Мађарске, Италије, Македоније. У великом броју земаља не постоји изборна тишина попут Велике Британије, Белгије, Холандије, Швајцарске. У СAД не постоји изборна тишина осим на дан гласању у непосредном окружењу бирачког места будући да је од стране Врховног суда изборна тишина означена као ограничавање слободе говора“, напомиње Крстић.

Он додаје да изборна тишина представља законом утврђен временски период у коме је забрањено јавно представљање кандидата и њихових политичких програма. У том периоду се, како објашњава, оставља бирачима да сумирају утиске из кампање и да слободном вољом одлуче за кога ће гласати на изборима.

„Такође, изборна тишина посебно има значаја у земљама крхке демократије где се лако може злоупотребити изборни процес буђењем великих страсти, заоштравањем односа са политичким конкурентима и сензационалистичким наступима политичких представника непосредно пред дан одређен за гласање“, истиче саговорник Данаса.

Одговарајући на питање да ли треба можда мењати облик изборне тишине у Србији, Крстић напомиње да будући да се у неколико последњих година изборне кампање доста ослањају на друштвене мреже и платформе као што су Фејсбук, Твитер или Јутјуб, државне институције немају делотворне механизме за њихово ограничавање, тако да делује да се медијски простор током изборне тишине са ТВ екрана и новинских чланака сели у значајну активност симпатизера политичких странака на друштвеним мрежама.

„У будућности се може размислити о смањивању изборне тишине са два на један дан, али сам свакако заговорник постојања изборне тишине како би грађани ипак имали прилику да добро и рационално размисле за кога ће гласати ослобођени непосредног утицаја медијске кампање и директног обраћања кандидата. У сваком случају, изборна тишина није механизам свемогуће контроле могућих злоупотреба“, оцењује Крстић.

Ђорђе Вуковић, програмски директор Цесида, за Данас каже да је изборна тишина у суштини застарела форма и да се односи на стање које је било пре 25 или 30 година. Према његовим речима, забрана обављања изборне кампање се односи на традиционалне медије, односно телевизију и штампу и не може се казнити нико уколико се рекламира путем интернета или зато што билборди странака, па и од прошлих избора, стоје и дан-данас на улицама и близу бирачких места.

РЕМ прати 30-ак емитера

Регулаторно тело за електронске медије мотриће над 30-ак емитера, а ко наруши изборну тишину биће санкционисан, поручује и изјави за Н1 Стевица Смедеравац из РЕМ-а. “Ми немамо дугме да гасимо програм, то нам није дато, законом нам није омогућено. Ми имамо могућности да их зовемо, да их упозоримо и да касније изричемо мере. Aли овде се ради о томе да је временски интервал изузетно кратак и мора се деловати тренутно. Искуства из ранијих изборних циклуса показују да такво наше деловање заиста даје резултате”, рекао је Смедеревац.

Извор: danas.rs