Прочитај ми чланак

Иљир Деда: Дијалог Београда и Приштине наопак и бескористан

0

Политички процес разговора Београда и албанских власти из Приштине је јако озбиљан, али је почео веома наопако, каже Иљир Деда у “Договору!?” КИМ радија.
Ненад Радосављевић истиче да Срби на северу не очекују да ће им стабилизација односа користити.

Један од гостију 50. јубиларног издања “Договора!?” КИМ радија Ненад Радосављевић, директор ТВ Мир у Лепосавићу, каже да Срби на северу Космета нису очекивали да ће процес стабилизације односа између Београда и привремених албанских власти из Приштине бити започет сусретом двојице премијера и да не верују да ће их овај процес задржати у границама Републике Србије.

Радосављевић је, ипак поздрављајући сусрет и руковање премијера Дачића и Тачија, истако да није очекивао да неко профитира на погубној политици Слободана Милошевића и капитализовати своје лично учешће.

“Дачић је Тачију рекао, ја сам са тим човеком ратовао, па ваљда имам право и да се поздрављам. То је нешто страшно. Премијер Србије иде неким чудним правцем, он са неком народном реториком покушава да широке народне масе избезуми и засени. Може се десити да он једног дана каже, на незадовољство опште јавности, па шта, тамо и није било неких Срба, то Косово то је завршена ствар”.

Иљир Деда, директор Косметског института за истраживање и развој политика (КИПРЕД) у Приштини је истакао да јавност у Србији и на Космету није спреман за неки брз процес нормализације односа, иако се Бриселу жури да што пре заврши свој део посла.

Деда је изјавио да реторика носилаца овог процеса треба да буде потпуно другачија од онога што је до сада виђено.

“Они се сви бране, а мене знамо од кога се бране, од јавности или зато што сами не верују у тај процес!? Зато је неопходан шири консензус политичких актера и јасно обраћање јавности. Доста је више међусобних проблема, јер живот прође, свет се мења, а ми се бавимо истим проблемима”.

Директор КИПРЕД-а наводи да је неопходна већа озбиљност власти за политички дијалог о нормализацији односа.

“Политички процес Београда и албанских власти из Приштине је веома озбиљан, али страхујем да је почео веома наопако. Принципи нормализације нису тајновити састанци па да се јавност бави по неколико дана ко се са ким руковао и ко је колико велику значку имао. Требало би прво да имамо већу припрему косметске јавности о важности нормализације односа са Србијом и о томе шта то значи. Није добро да влада која нема већину у скупштини, треба да почне тај процес”, казао је Деда.

Могућност да се нормализацијом односа Београда и Приштине нормализује и стање на северу Косова и, евентуално, то питање реши кроз дијалог, такође је била тема разговора гостију “Договор-а!?”.

Деда и Радосављевић су изнели потпуно супротстављена мишљења о функционисању једне косметске општине на северу Космета, као што је то случај у српским срединама јужно од Ибра.

“Приштина није ништа понудила Србима на северу Косова. А оно што би могла да понуди, обзиром како се живи јужно од Ибра и међу Албанцима и међу Србима, није довољно. Ако ништа дрго, погледајте какве су плате. Плате које Срби примају из Србије су далеко боље и веће”, истако је Радосављевић.

Деда је навео да Срби на северу Космета нису ни свесни шта све добијају успостављањем косметске општине на северу Космета, те да зато и одбијају било коју понуду која долази из Приштине.

“Функционисање општина у оквиру севера не значи да Срби неће примате и србијанске плате. То њима треба да им се објасни, да ће они ове бенифиције које сада уживају из Београда имати и тада. У косовском оквиру српске општине нису мање српске, јер ће њих водити Срби, који ће бити изабрани од Срба”.

Деда је додао да би, у случају прихватања косметског система, српске општине на северу, имале своје лидере, да би бирали своје командире полиције, управљали својом економијом, образовним и здравственим системом.

Он наглашава да до таквог сценарија не може доћи јер на северу Косметаа појединци, који ће, како наводи, нормализацијом сатања највише изгубити, убеђују народ да ће бити протерани, “а народ не види косметске програме нити има могућност да разговара са људима јужно од Ибра”.

(КиМ)