Прочитај ми чланак

И даље постоје шансе за договор власти и опозиције о изборима, остало је још…

0

Представници власти одбили су захтев опозиције да београдски и локални избори буду одржани истовремено, те су тако преговори о изборним условима за предстојеће изборе, започети у понедељак, пропали. Међутим, још увек има времена и могућности да се постигне договор и да сви избори буду одржани 2. јуна.

Крај преговора не мора да значи да договор власти и опозиције дефинитивно није постигнут. Чак ни то што председница Народне скупштине Ана Брнабић данас расписује изборе, не мора ништа да значи.

Још увек има времена, али и могућности да се локални избори распишу за 2. јун и тако споје са београдским.

Решење за то лежи у измени Закона о локалним изборима који детаљно прописује рокове у којима избори морају бити расписани и одржани.

“Мислим да постоји још мало времена за измену закона, 18. април је рок до када може да се измени члан 35. Закона о локалним изборима где би се продужио рок са 120 на 150 дана за расписивање локалних избора и да сви избори буду 2. јуна“, рекао је председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић.

У поменутом члану пише да се избори расписују најраније 120 дана од истека мандата, уз то од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може проћи мање од 45 ни више од 60 дана.

Повећавањем рока на 150 дана од истека мандата омогућило би се да локални избори буди расписани за 2. јун и тако се одржа истог дана као и београдски.

Али, као што је Алексић рекао та измена мора да се изврши до 18. априла како би се испоштовао став други члана 35. односно да изборна кампања траје минимум 45 дана.

Како времена и могућности и даље има, једино где запиње, за сада, јесте код политичке воље.

Председник ПОКС-а Војислав Михаиловић рекао је да је он ипак оптимиста и да ће постојати воља.

“По старом моделу могу да продужавају мандате, да чине и нелегалне ствари, али када је у питању решавање друштвене кризе и да се измени један члан закона како би се омогућило спајање избора, то не могу да ураде. Ја сам оптимиста, мислим да ће председник државе изаћи у наредних пет дана и рећи да ће прихватити наше захтеве зарад мира. Али, тек тада креће дијалог”, поручио је Михаиловић.

Није немогуће да се тај сценарио деси, јер сведочили смо једном сличном пре мање од месец дана.

Тада је председник Александар Вучић неколико сати пре почетка заказане седнице Народне скупштине, на којој је требала да се бира Брнабић за председницу парламента, одлучио да се ипак све одложи за недељу дана.

Те није немогуће очекивати ванредну седницу Народне скупштине 18. априла, на којој ће се гласати о изменама закона, након чега би уследило и потписивање одлуке о расписивању избора за 2. јун у 88 општина и градова.