Прочитај ми чланак

Милош: Опозиција неће прихватити изборе ако не буду прихваћени наши захтеви

0

Председник Новог ДСС (Нови ДСС) Милош Јовановић поновио је данас да, према уговору који су потписале опозиционе странке и иницијатива ПроГлас, уколико не дође до промене изборних услова и не буду прихваћени захтеви опозиције, те странке неће учествовати на изборима.

Он је гостујући у емисији „Иза вести“ на телевизији Н1 казао да је на разговору са представницима власти опозиција изнела три захтева, али да је најспорнији био онај да се сви локални избори одрже истог дана, саопштила је данас та странка.

„Не знам зашто им је то толики проблем. Притом је то јако битно из два разлога. Први је како би се смањила мохућност злоупотребе права на пребивалиште,а други како би се грађани мотивисали да изађу на изборе“, рекао је Јовановић.

Додао је и да је опозиција владајућој структури предложила решење како је могуће да локални избори буду одржали истог дана.

„Могуће је лекс специјалисом или изменом и допуном закона о државној управи и локалној самоуправи и то може брзо да се реши. Све смо им дали готово“, нагласио је Јовановић.

Он је подвукао да ће сутра ситуација бити много јаснија јер је сутра крајњи рок за расписивање избора у Београду.

Видећемо како ће се власт понети. Да ли ће прихватити наше захтеве. Ми смо одлуке донели, сада остаје само да видимо шта су они одлучили“, закључио је Јовановић.

Како каже, то није ултиматум него елементарни захтев за колико толико фер и поштене изборе.

„Овде се чак и не дотичемо медија, националних фреквенција и свег оног лудила које чини да избори нису поштени. Ово је минимум минимума, то не може бити ултиматум нипошто“, каже он.

Шта ако не буде прихваћено?

„Ја мислим да смо онда обавезани, говорим у име коалиције НАДА, потписали смо документ, ако не дође до промена које су минималне, ти избори неће бити легитимни, на те изборе нећемо пристати. Ја не видим како је могуће да изађемо на изборе 2. јуна, ако ти захтеви не буду испуњени. Ми смо били потпуно јасни на састанку, састанак је протекао у релативно пристојној атмосфери, врло јасно смо рекли да до среде морамо да имамо одговор“, каже Јовановић.

Опозиција је, каже, показала и одговорност и озбиљност.

„ОДИХР за ОДИХР, треба радити на томе, ово је нешто што је на трагу ових препорука, јер ја боље знам него ОДИХР шта се овде догађа. И не излази ОДИХР на изборе, него ми“, каже.

Упитан је и „са којом идејом је власт дошла на колегијум“.

„Ако могу јефтино да прођу, да свој легитимитет сачувају, који је све упитнији, и да одрже изборе како су наумили. Малих Крсни имате колико хоћете, вук длаку мења, ћуд никад, ја се плашим да они нису баш вични демократским процедурама, да нису демократски умови. Да ли је атмосфера била коректна на састанку – јесте. Нисмо ни псовали, ни вређали, било је прекидања, али минималног, довољно поштовања и уважавања да се један разговор нормалан покрене“, каже он.

Наизглед, каже он, „постоји воља да се мало можда смире страсти“.

„Али, ја сам сведок да је воља постојала 2022. године, па се Вучић опекао, завршио са 100 мандата за своју листу, искуство ме наводи да не верујем њиховим лепим речима, верујем само резултатима. Немамо ми проблем да желимо да верујемо, искрено хоћемо да нормализујемо ситуацију у земљи, али искуство нас учи да је то са њима тешко. Али, нека нас демантују, бићемо први срећни ако нас демантују“, каже Јовановић.

Покушавају, истиче он, да „избегну улицу“.

„Да не продубљујемо политичку кризу која постоји. Већ смо имали протесте на улици, нећемо то, али не можете да доведете опозицију у ситуацију која је безизлазна“, каже.

Како је рекао, „ништа није договорено, док све није договорено“.

„Хоћемо елементарне услове да могу да буду одржани колико толико фер и поштени избори“, каже.

Мишљења је да Вучићу „није свеједно да ли ће опозиција учествовати на изборима или неће“.