Прочитај ми чланак

ХРВАТИ ПИШУ: Ово није прича о фудбалу, Вучић за Премијер лигу платио 10 стадиона!

0

Ово није прича о фудбалу. Или, ово није само прича о фудбалу. Када се говори о телекомима, правима на емитовање, кабловским телевизијама, државном и приватном новцу, ширењу утицаја и јуришу на медије, онда је то увек политичка прича. Према томе, ово је првенствено политичка, медијска, економска, геостратешка, а онда и фудбалска прича.

Усто, прича је то која би могла ударити на новчанике хрватских корисника дигиталних телевизија. Плус, своје прсте у свему, наводно, има и српски председник Александар Вучић. Ово би требало бити довољно да заинтересује и оне који не знају набројати пет играча шпанске лиге, а помучили би се и за оне домаће.

FOTO: Printscreen

 

Хронологија приче о српској медијској доминацији која у регију улази на мала врата или, боље рећи, мале екране, а прелама се преко фудбала и домаћих корисника, иде овако: прво је дошла вест која фудбалске фанове на подручју бивше Југославије није особито потресла – да се утакмице енглеске Премиер лиге, крунског драгуља фудбала, како јој тепају, од идуће године пребацују са Спорт Клуба на канал Арена Спорт. Ништа посебно. Сваки фудбалски фан у Хрватској и суседству, који држи до себе, у склопу спортских пакета домаћих дигиталних телевизија, рецимо, Маx ТВ-а и А1 Телевизије, има оба спортска канала. Исти се канали емитују и прате у шест суседних земаља.

Међутим, затим је дошла вест да је Арена Спорт, у власништву Телекома Србије, у надметању за права на Премиер лигу дала 100 милиона евра по сезони, а закупили су чак шест сезона. Дакле, за укупно 380 утакмица у шест година дали су високих 600 милиона евра или 4,2 милијарде куна, вредност двају Пељешких мостова (ако се та успоредба већ излизала, може бити и вредност десет нових максимирских стадиона или шест поларних крузера).

Претворено у сате и минуте, испада да Арена Спорт даје више од милион евра за сваких 90 минута емитовања енглеског фудбалског садржаја на својим таласима. Њихов је конкурент Спорт Клуб, који је права на Премиер лигу држао 12 година, како су објавили, енглеску лигу плаћао 12 милиона евра по сезони. Готово десет пута мање.

Питање је, дакле, зашто Арена Спорт инвестира десет пута више у лигу која ће, према проценама, у целој регији од 20 милиона становника заинтересовати око три милиона фудбалских фанова. И колико ће ти фанови сада морати телекомима платити за гледање Арене да би се та инвестиција на крају исплатила? Десет пута више? Како кажу наши саговорници, цела се прича може тумачити из две перспективе: економске и политичке. А обе се, напомињу, испреплећу.

Прво, економска. Власник Арене Спорт је Телеком Србије.Тај државни телеком, осим што услуге телефоније пружа на подручју Србије, има телевизијске канале, као што је Арена Спорт, који се прате у Хрватској, БиХ, Црној Гори, Косову, Северној Македонији и Словенији.

Телеком Србије, како медији пишу, српски председник Александар Вучић држи на краком повоцу. Вучића оптужују да, користећи јавни новац Телекома, купује, плаћа и спонзорише српске медије, чиме одржава свој политички рејтинг и гуши критику. Тако је под свој појас већ ставио Информер, Телеграф, Ало, Блиц, а од лани и Курир, како неки тврде. У позадини се, свакако, одвија притајени медијски и телекомуникацијски рат, о чему ће више речи бити у наставку.

Дакле, државни је Телеком свом спортском каналу Арени дао укупно 600 милиона евра јавног новца за енглеску лигу, а то није једина лига ни једини спорт који се на Арени приказује. Према инсајдерским информацијама, шпанска фудбалска лига кошта још 14 милиона евра, италијанска 23 милиона, француска шест, Лига првака 45 милиона евра, а где су још ХНЛ, УЕФА, Европска лига и Конференцијска лига, кошарка, НБА, хокеј, тенис…