Прочитај ми чланак

„Ја градио, ја радио, ја жртва“: Како изгледа једно (свако) Вучићево гостовање?

0

Десетине и стотине обраћања. Међу њима, рекли су медији, било је и "историјских", "ударних", оних које "цела Србија чека". После тих обраћања најчешће нема вести, нема ни много чињеница, али једно буде сигурно - председник Србије је "загрмео".

А „грмљавина“ се са таблоидног, на све друге језике преводи као низ ставова који су представљени као једина и непобитна истина, низ спинова који су ту само да би учврстили имиџ пожртвованог и способног, лидера који је гарант опстанка државе и друштва. Истиномер је почео да броји све те „грмљавине“ из Председништва, са кабловских или телевизија са националном покривеношћу, укључења из Париза, Брисела, Њујорка. И образац постоји.

У 2023. години председник Србије Александар Вучић имао је 304 директна обраћања путем телевизија са националном фреквенцијом. Од почетка 2024. слушали смо га и гледали, у истом формату, чак 90 пута.

Све те медијске наступе председник је користио за причу о БДП-у, фабрикама, путевима, запослености, просечној плати, реализованим или пројектима који су у току, великим сновима, политичким противницима. Исте наступе, користио је и Истиномер – многе од Вучићевих изјава добиле су оцене неистина, кратке ноге, злоупотреба чињеница.

Ипак, у сатима обраћања вести су скрајнуте, чињенице су се изгубиле, па је и провера изречених тврдњи постала скоро немогућа. Доминантне су остале само политичке поруке упаковане у спин.

Зато се на фацт-цхецкинг – проверу чињеница, надовезао спин-цхецкинг – деконструкција спинова, односно манипулација које се понављају у сваком „историјском“ и мање историјском обраћању председника Србије. У тим понављањима препознати су јасан шаблон и наративи које је, по свему судећи, из дана у дан потребно понављати како би остали у свакој пори јавног простора. И свести бирачког тела.

Никада више у историји

Колико обраћања, толико поређења с оним бившима. Али не само оним најближим бившим, странкама и политичарима који су до 2012. године „катанчили фабрике“ и који се, наводно, и данас воде паролом „што Србији горе, то нама боље“. Поређења која председник прави неретко су везана и за нешто даље бивше, попут Тита, или читаву историју државе Србије.

Па када погледа све пре себе, председник Вучић у прајм тајму најчешће закључи да је Србији данас боље него икада, да се никада више у историји није радило, градило, стварало, свуда смо рекордери и бележимо историјске успехе.

– И то сад некоме звучи глупо, патетично, као претеривање… Нажалост, морам да кажем, то је потпуна истина – никада нисмо брже напредовали у својој историји – рекао је председник Србије крајем фебруара ове године, у емисији Таковска 10 на РТС-у.

У то да ли ова изјава некоме звучи глупо или патетично, новинари Истиномера нису улазили. Али овај тип изјаве се не може проверити, јер се не зна на основу чега Вучић износи овакву оцену, шта уопште подразумева „никада брже напредовање“ и по којим параметрима се мери и упоређује.

Неколико дана након Таковске, у новом обраћању партијским саборцима, али и грађанима који су пратили пренос скупа напредњака у Спортском центру „Шумице“, Вучић је поручио и да од историјског напретка ништа неће бити „само уколико се власт промени“.

– Је л’ ви стварно мислите да је заувек дато да имате однос динара према евру онакав какав имате већ 11 година у нашој земљи? И баш само у тих 11 година, никада пре тога, никада у српској историји пре тога. Само баш у ових 11 година. А ви сад мислите – па то ће увек да буде. Неће, ништа од тога да буде само уколико се власт промени – казао је председник.

Ја отворио, ја радио, ја градио

Са никад бољих резултата у историји, председник Србије углавном пређе на то чији су заправо резултати. Ни водитељу прекопута себе, али ни гледаоцима то питање не оставља без одговора, па се испостави да је он заслужан за Београд на води, за путеве, грашак у складиштима.

– Ја који сам измислио, осмислио и направио Београд на води, (…) гледам у оне станове сваки дан кад идем, гледам у те станове као у своје дело и поносан сам на то, познајем много људи тамо – изговорио је Вучић, гостујући код Миломира Марића на ТВ Хаппy.

И осим што је направио Београд на води, председник Србије је обезбедио грашак, пасуљ, со и шећер за народ. О томе је причао на ТВ Тањуг, након што је наводно, о количинама ових намирница обавестио и представнике мисије ММФ-а.

– Један Ирац онако тврд, чврст Ирац, финансијски чврст, сад он брине о нама. Ја с њим разговарам, ја му кажем – а шта може да нас угрози, реци ми какви су то нови шокови. И сад причам о тим новим шоковима, о свему, па он каже – може да буде проблема са храном. Може, ја кажем – обезбедио сам грашка толико, пасуља сачувао за народ толико, соли толико, шећера толико, и они се смеју – испричао је Вучић почетком новембра прошле године.