Прочитај ми чланак

Михаило Меденица: Србија до Гвантанама

0

Не разумем чему толика џева због одлуке Србије да прими двојицу затвореника из Гвантанама?!

El-Dajfi-Davlatov-Gvantanamo
Добро, кад кажем „одлуке Србије“ мислим на одлуку човека зачетог у првим пасусима Старог завет: „И би дан“, јер Србија је он, а он је и више од Србије, али то не мења на ствари – чему толика џева, аман?!

Реч је о само двојици затвореника, значи дупло мање него што има личности у једном Вулину, а друго – зашто да их не примимо, бре?!

Није то учињено као сервилан уступак америчкој администрацији, јер сви знамо да се политика Србије не води у амбасадама, већ њиховим двориштима и пријавницама, у којима премијер понекад чека на своје мишљење, али се не устручава и да подвикне портиру: „Нећеш ми ти састављати владу, бре, ал дај тај списак да га имам код себе и поручи шоферу амбасадора да принципијелно одбијам све његове захтеве, осим оних од 1 до 17!“

Можда су људи пребачени јер су чули за ваучере уколико се одлуче да летују у Србији, то вам није пало на памет, јел?!

Можда су хтели на „Егзит“ па у Гучу, па да се негде мало дигну у ваздух и дају себи одушка од силног лумповања?!

Можда су, рецимо, хтели да следећи пут буду први у реду кад премијер буде примао грађане на разговор, па да му се изјадају, јер ко боље разуме муку комплетних идиота с фантомкама од њега?!

А, опет, можда ништа од свега побројаног, већ смо се једноставно придружили строју Ујка Семових подгузних тамничара, који ће за штап и шаргарепу прихватити да прекрше све своје законе и Устав, преузимајући обавезу да чувају двојицу људи који највероватније нису ништа од онога што им се стављало на душу, јер чак и америчка администрација не таји да то што је остало у Гвантанаму (а сад се великодушно дели по свету ко дедовина) робијало без икакве оптужнице или суђења!

По ком основу смо их онда примили?!

Ако Америма нису криви ни за шта, за шта јесу нама, и којим смо се то међудржавним споразумом обавезали на овакав идиотлук?!

Ако су Америма и криви за нешто, опет, за шта јесу нама, и јесмо ли то све своје проблеме и злочине решили, па ај да рентирамо ћелије да не зврје празне?!

Не знам, нисам паметан, можда премијер планира да их представи као значајну и најављивану америчку инвестицију у Србију, јер, логично, чим ти увале робијаше за њима стижу и милијарде, само је проблем што са бакомата премијер може дневно да подигне само по 30.000 динара, па ће потрајати малко док сабере сву лову, ал не дуже од две године!

Опет, можда су то ти из врха градске власти који ће одговарати за Савамалу?!

Народ тражи кривце, кривце ће и добити, а сад што се није јасно одредио да то нису талибани то већ није премијеров проблем!

Не, шалу на страну, ово је кад се боље сагледа одлична вест заправо, јер данас они нама робијаше, сутра ми њима пензионере, незапослене, ове што су завршили некакве школе па сад гунђају како би још и посао да нађу, социјалне случајеве, свее који нису гласали за СНС, и Кркобабиће с обзиром да су били први пензионери на које је Колумбо налетео по искрцавању и поглавице већине управних одбора индијанских племена!

Зашто не би смо отишли корак даље, па ко у оно време братства и јединства када смо током манифестације Радост Европе примали на конак децу са свих меридијана- примили по робијаша, што би држава субвенционисала ваучером за ваљање у бањском блату и организованим турама „Упознај свог робијаша да би га више волео“, на пример?!

Заправо, сад тек она Вучићева да ће се држава бескомрпомисно обрачунати са криминалом и силеџијама добија смисао!

Прво да се обрачунамо са белосветским, па ћемо онда с нашим, јер сви знамо да се кућа гради од темеља, а темељ се на арапском каже како – па Ал каида, дабоме!

Још кад момци одслуже своје (било би лепо да знамо колико је то и за шта) па се врате кући пуни приче о Србији, ето нама туриста да ће нам и затвори и хотели бити тесни!

Дакле, само два питања и да ставимо тачку на ову џеву која се безразложно дигла: по ком основу је Србија примила америчке затворенике и на које су временске казне осуђени и због чега?!

Уколико нису, као већина из Гвантанама, опет исто питање: по ком основу их је Србија примила, и да ли је сад и званично престала да постоји као суверена држава претворивши се у салун са анимир дамама за загореле каубоје и њихове коње..?