Прочитај ми чланак

Украјина наредила евакуацију из Харкова: Руси разнели кључни мост код Вовчанска!

0

Украјина хитно шаље резерве у Харковску област како би зауставила руску офанзиву!

Украјински председник Володимир Зеленски потврдио је да је почела офанзива на Харковску област и наводи да је Украјина спремно дочекала напад.

– Русија је покренула нови талас контраофанзивних дејстава у области Харкова. Наша команда је то знала и прорачунала своје снаге да дочека непријатеља ватром. Води се жестока битка – рекао је Зеленски.

Министарство одбране Украјине наводи да су руске трупе упале у Харковску област око 5 сати ујутру и да се воде жестоке борбе. Јуришу су претходили ваздушни и артиљерски напади.

Становништво ужурбано напушта Вовчанск и суседна насеља где је гранатирање појачано од ноц́и.

– Вец́ина људи одлази сопственим превозом док са хуманитарним центром организујемо евакуацију мештана који немају своја кола. Радимо заједно са волонтерима и полицијом – рекао је начелник локалне администрације Тамаз Гамбарашвили.

Украјински војни Телеграм канал Дип стејт, који је блиско повезан са обавештајним службама, наводи да су руске трупе напредовале код Вовчанска.

– Напад је почео у правцу самог Харкова и према Вовчанску – наводи ДеепСтате и додаје да су руске снаге заузеле неколико села на граници Харковске и Белгородске области.

Дип стејт наводи да су Руси кренули у напад и оклопним возилима.

Ројтерс, позивајуц́и се на високорангирани војни извор из Украјине, наводи да су Руси пробли фронт код Вовчанска у дубини од једног километра.

– Руси покушавају да направе тампон зону – наводи извор.

Руска војска погодила је пројектилом X-38МЛ мост преко реке Волчје код Вовчанска у атару села Зибин. Тако су Оружане снаге Русије знатно отежале противнику снабдевање трупа које се налазе у близини границе.