Прочитај ми чланак

ХОЋЕ ДА СЕ БИЈУ: Албанци из целог света прете Македонији!

0

ALBANCI PROTESTUJU U SKOPLJU

Демонстранти у Њујорку захтевали пуштање сународника из македонског затвора. Данас нови протест у Скопљу. Не одустају… Албанци се окупили испред седишта УН у Њујорку и најавили протесте у Бриселу и Берну.

Албанци који су прошлог петка изашли на улице Скопља и жестоко се обрачунавали с македонском полицијом подигли су на ноге и албанско становништво у другим крајевима света, а демонстрације су јуче биле интензивне у америчком граду Њујорку, испред седишта зграде Уједињених нација.

Групе Албанаца запретиле су да се неће зауставити док шесторица њихових сународника које је македонски суд осудио на доживотну робију због убиства петорице Македонаца 2012. не буду ослобођени. У САД демонстранти су захтевали од међународних институција да се заустави, како тврде, политички монтиран случај „монструм“, према којем су убице Македонаца осуђене.

albanci iz celog sveta 2jpg

Поред тога, они су најавили још жешће протесте у понедељак на истом месту, а истовремено Албанци из Брисела окупиће се на улици, док ће улице Берна паралисати сутра. Изгредници који су прошлог петка палили Скопље, а неколико дана касније упозоравали да их ништа неће зауставити у походу на тај град, не престају да понављају да је „Скопље срце Албаније“. Они су кампањом на интернету истицали како је дужност сваког Албанца да устане за своје људе и спречи тортуру над њима.

– Ми смо мирољубив народ и не треба нас дирати, јер у противном нећемо седети скрштених руку – запретили су они и за данас најавили досад најмасовнији протест, који ће почети у општини Чаир, где већином живе Македонци.

Због тога је македонска полиција у приправности, поготово због чињенице да су и Македонци најавили окупљања вођени поруком да желе да покажу да нису подстанари у сопственој држави.

– Насилни испади се не могу толерисати – упозорио је портпарол македонске полиције Иво Котевски.

Грађани Македоније забринути су због поновне ескалације међуетничке мржње и могућих сукоба, поготово због најава да Албанци спремају поход на њих и њихову територију. Посебно их забрињава то што су Албанци у Приштини пре три дана палили њихову заставу.

(Курир)