Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ ПРИМИО ИСЛАМСКОГ ЕКСТРЕМИСТУ: Праве савез за велику Албанију

0

Косовски премијер у оставци Рамуш Харадинај укључио се у формирање савеза за стварање велике Албаније успостављањем сарадње са Савезом за иновације и правду (БИГ), блиског Реџепу Тајипу Ердогану, што показује да се пројекат изводи под утицајем Турске, тврди Ирфан Пеци.

Овај немачки експерт за безбедност открива да је Харадинај недавно у Приштини примио делегацију тог савеза, у којој су били и селафистички проповедник Алим Хамза, есктремиста под присмотром немачких власти, као и један политичар из Санџака близак СДА.

facebook.com/BIG Partei Deutschland

– Имајући у виду да су турски чланови БИГ присталице Ердогана, то ми показује да се овде успоставља савез како би се поново успоставила велика Албанија под турским утицајем. Јасно се препознаје осовина, коју чине Санџак, Косово и Ердоганове присталице – објашњава Пеци за „Вести“.

Он истиче да је индикативно и то што Харадинај сарађује са екстремистима попут Алима Хамзе. Међутим, док он јавно не помиње сарадњу са салафистом из Бона, проповедник муслиманске секте чије су присталице основале Исламску државу отворено подржава Харадинаја.

– Хамза на Фејсбуку Харадинаја назива „стрицем“ и солидарише се са њим, посебно откад га је Специјални суд у Хагу осумњичио за ратне злочине – каже Пеци.

На питање да ли косовски премијер у оставци подржава салафисте, саговорник „Вести“ одговара да је мало вероватно да председник неке владе прима неког, а да о њему не зна ништа, тим пре што Хамза отворено подржава Харадинаја. Пеци каже да се упркос свему за ОВК не би могло рећи да је салафистички обележена.

Међутим, албански салафисти су симпатизери ОВК – указује Пеци и најављује да ће немачки јавни сервис ускоро објавити истраживање о везама Харадинаја, покрета БИГ и исламиста.

Радио за БНД

Ирфан Пеци (на слици), који је дете босанских емиграната, 2007. био је шеф Глобалног исламског медијског фронта у Немачкој. У најважнијој пропагандној мрежи Ал Каиде био је све док није ухапшен. Потом је радио за немачку обавештајну службу БНД.

Пошто је решио да окрене леђа екстремистичкој идеологију написао је књигу „Џихадиста“. Ради као саветник за безбедност и организује семинаре, а укључен је и у борбу против радикализације младих муслимана у Немачкој. О њему је снимљено неколико документарних филмова.