Прочитај ми чланак

Хаг дигао руке од Шешеља

0
ФОТО: СРС

ФОТО: СРС

Вишемесечно натезање око (не)изручења лидера радикала очигледно се смучило и судијама Трибунала. Судско веће Хашког трибунала, наиме, донело је јуче одлуку да 31. марта у 10 сати изрекне првостепену пресуду Војиславу Шешељу без његовог присуства.

У образложењу које је потписао судија Мандијаје Нијанг, наводи се да ће пресуда бити изречена без Шешељевог присуства, „не зато што се његово присуство не захтева, већ зато што он одбија да буде присутан и што српске власти не примењују адекватна средства да га на то приморају“.

У одлуци је лидеру радикала наложено да се до 22. марта изјасни да ли жели да му из Хага организују видео-линк, како би пратио изрицање пресуде.

У телефонском разговору за „Вести“ Шешељ је оценио да ће ову одлуку коментарисати тек када му и званично буде уручена.

– Принципијелно ниједну одлуку Хашког трибунала не коментаришем пре него што је добијем у писаној форми и то на српском језику. Тек када видим шта у њој стоји онда ћу рећи шта мислим и одлучити да ли ћу прихватити да преко видео-линка из Београда пратим изрицање казне – каже Шешељ.

Саговорници „Вести“, адвокати који су у Хагу бранили више оптужених Срба, кажу да оваква одлука није преседан, али да може бити назнака „ослобађајућој“ или пресуди која ће „покрити“ 12 година Шешељевог притвора.

Боривоје Боровић каже да у Правилнику и Статуту Хашког трибунала нигде децидно не стоји да окривљени мора бити присутан приликом изрицања пресуде, те да је судско веће највероватније искористило тај „основ“.

– Суд је могао да донесе обавезујући налог за Србију да Шешељ буде изручен Трибуналу. Тада би било небитно да ли се тим питањем бави Влада Србије или Министарство правде. Ово може, али не мора бити договор са влашћу у Београду, не искључујем политичку позадину свега. Мој осећај је да ће пресуда у свему поклопити Шешељев период у притвору. Не постоје докази за осуђујућу пресуду, због чега би Шешељ морао бити ослобођен, али уколико судије буду „политички“ размишљале, та пресуда онда може бити у рангу казни изречених српским генералима – претпоставља Боровић.

Бранислав Тапушковић указује на проблем који се може појавити касније.

ФОТО: СРС

ФОТО: СРС

Није преседан

Томислав Вишњић оцењује да је оваква одлука Трибунала утемељена у пракси суда у Хагу.

– У случају другостепене, ослобађајуће пресуде Харадинају и у још најмање једном поступку, оптужени нису били присутни приликом изрицања пресуда – рекао је Вишњић.

И Тома Фила, који верује да Шешељу неће бити изречена „драконска пресуда“, каже да није први пут у пракси Трибунала да се оптужени не појаве у судници када им се изричу пресуде.

– Ово је за мене очекивана одлука. Шешељ није тражио да изађе из затвора, што би сада присуствовао изрицању пресуде која се „пише“ већ неколико година. За мене је много деликатније питање шта ће се догодити у случају да се обистини његово сазнање да је казна „драконска“. Проблем ће се појавити уколико га осуде на високу затворску казну, како ће се она спровести, да ли ће га, како и када власти у Србији ухапсити. Ипак, не могу да верујем да ће му изрећи казну већу од времена које је провео у притвору – закључује Тапушковић.

Vesti-online.com