Прочитај ми чланак

Гласови поред пута: Инвентар градитељских подухвата у Србији

0

Деценијама све власти у Србији, актуелна посебно, најављују нове путеве, јер то добро пролази код бирача. Ако питате градитеље, није нереално да до фамозне 2025. сви планирани буду и завршени. Али, ако се упореде обећани и стварни рокови за завршетак градње, ни 2040. се не чине тако далеком.

Мртва је трка између тога да ли председник Србије више воли да стојећи испред какве мапе објашњава које се то деонице и путни правци граде широм Србије или да се обилазећи те исте деонице „посвађа“ са директором Путева Србије Зораном Дробљаком, тачније да га наново понизи и спочита му његов лош учинак као најлошијем ученику у разреду.

FOTO: Predsedništvo Srbije

Тога јавност није била лишена ни недавно, када је Александар Вучић обилазећи источну Србију тамошњим мештанима најавио нову – Дунавску магистралу, односно санацију пута од Великог Градишта, преко Голупца, до Доњег Милановца, најављујући је најкасније за јун наредне године. Овај пут само је најновији путни правац чију градњу српске власти најављују и обећавају из месеца у месец, унапред лицитирајући са роковима у којима ће они сигурно бити завршени и пуштени у рад.

Тако се путна градилишта у Србији само отварају, сходно председниковој најновијој девизи „путеви, путеви, и опет путеви“, а чини се да је у том подухвату коначно пронашао и адекватног стратешког партнера, надлежног министра Томислава Момировића, који као најбољи ђак, за разлику од Дробњака, само обилази градилишта и скраћује рокове изградње.

НИН је истраживао шта се то у Србији тренутно гради, барем када су друмови у питању и шта су најављени, а шта стварни рокови.

На званичном сајту министарства којим популарни Тома Мона руководи могуће је пронаћи чак и његов текст посвећен управо најновијем српског инвестиционом подухвату вредном неколико милијарди евра, са списком свих значајних путева који се у Србији граде или ће се у наредном периоду градити. Али да кренемо од једне нелогичности. После више деценија радова на изградњи такозваног ипсилон крака, односно пута од граничног прелаза Келебија са Мађарском до Суботице, тај пут је званично отворен децембра 2019.

Већ је познато да је почетак радова на тих једва око 20 километара пута, који би транзитни саобраћај изместио из Суботице, најављиван још почетком 90-их година прошлог века и нема тог политичара који га, у међувремену, није користио у предизборне сврхе.