Прочитај ми чланак

Писмо синдиката РГЗ Томи Мони: Упозорили смо вас…

0

"Поштовани господине министре, обраћамо Вам се у ситуацији када је Републички геодетски завод у ванредном стању, а катастар у стању клиничке смрти. Наводни хакерски напад је довео до закључавања база у Републичком геодетском заводу чиме је онемогућен било какав рад у катастрима широм Републике Србије", наводи се у отвореном писму три синдиката РГЗ-а, а које преносимо у целости.

„Информације које су тим поводом изашле у јавност су више него збуњујуће посебно за нас запослене у Републичком геодетском заводу. Оно што је задесило Републички геодетски завод за нас у синдикатима РГЗ-а није неочекивано.

Као што добро знате, у више наврата смо и Вас као и Вашу претходницу Зорану Михајловић упозорили да се у РГЗ-у дешавају веома чудне радње. Од спровођења тендера, нетранспаретних јавних набавки, пуштања у рад нових софтвера, бахатог руковођења људским ресурсима, нестручне и законски неусклађене систематизације радних места, шиканирања запослених, злоупотребе конкурса за пријем нових службеника, неконтролисаног одлива стручног кадра до коришћења државних ресурса у циљу маркетинга и личне промоције руководилаца РГЗ-а задњих седам година све је спорно.

Покушај трансформације РГЗ–а у 2018. из државног органа у привредно друштво са ограниченом одговорношћу је у току штрајка запослених био онемогућен, али је изгледа и даље актуелан у мислима аутора тог пројекта. Како би данас изгледао катастар усред хакерског напада да је полуприватизован? Ко би то гарантовао безбедност података о власништву над непокретностима.

Господине Момировићу, од Вас као функционера у чијој је надлежности надзор над радом РГЗ-а очекујемо да изађете у јавност са свим појединостима о тренутном стању у овој институцији. Изјава коју сте недавно дали веома подсећа на изјаве које су изнете од неовлашћених представника РГЗ-а.

Да ли је нормално да нико од руководства РГЗ-а не изађе у јавност и пружи недвосмислене и конкретне одговоре? Или то треба да раде синдикати? Ко је надлежан и позван да службеницима у РГЗ-у пружи информације и да инструкције о поступању у периоду док им је онемогућен било какав рад? Шта раде ових 10 дана директор и његових седам в.д. помоћника директора? Ко је на крају надлежан да покрене испитивање евентуалне одговорности због настале ситуације? Или сматрате да је довољно окривити НН починиоца.

Посебно нас занима одговор на питање да ли је коришћење софтвера ХОНЕСТY у складу са законом о државним службеницима. Да ли се такав вид контроле користи и Вашем министарству или у било којем државном органу? Да ли је могуће да овакав екстерни софтвер компромитује сигурност и утиче на безбедност система у РГЗ-у?

На жалост, стање у РГЗ-у пре овога је указивало да ће се нешто слично догодити о чему постоје и бројни дописи у којима смо Вас на то упозорили. Зашто није поступљено по нашим пријавама и спроведена контрола донетих одлука руководства РГЗ- а? Који су то разлози важнији од интереса државе и њених грађана и нас државних службеника?

На крају ако имате било какве сумње у истинитост наших навода можемо Вам их и документовати уз сведочење признатих стручњака из РГЗ-а и ван њега“, наводи се у отвореном писму министру саобраћаја, грађевине и инфраструктуре Томиславу Момировићу које су упутила три синдиката Републичког геодетског завода – Јединствена организација синдиката, Синдикат Независност и Синдикат запослених РГЗ-а АСНС.