Прочитај ми чланак

Влада основала ново предузеће за EXPO-водиће га бивши руководилац хотела Томе Моне

0

Влада Србије основала је предузеће "Expo 2027", које ће практично руководити реализацијом међународне специјализоване изложбе Expo 2027. За директора тог привредног друштва изабран је Душан Боровчанин, који је директор Конгресног бироа Туристичке организације Србије, а својевремено је радио као помоћник директора у породичној компанији министра Томислава Момировића.

Пре два дана на седници Владе донета је Одлука о оснивању привредног друштва „Expo 2027“, а како се наводи, циљ је реализација изложбе Expo.

Како је објављено у Службеном гласнику, оснивач и једини члан тог друштва је Република Србија, а оснивачка права вршиће Влада.

Као задаци овог предузећа наведени су припрема, организација и одржавање специјализоване изложбе Expo, развој и њена промоција, имплементација мера неопходних за њену организацију, привлачење потенцијалних инвестиција у тај пројекат, као и организација конгреса, изложби и сајмова, а у вези са одржавање изложбе.

Као укупни капитал друштва уноси се милион динара.

У самој Одлуци о основању новог предузећа пише и да је за његовог директора изабран Душан Боровчанин. У његовој биографији објављеној на Линкедину пише да од јуна 2021. године обавља функцију директора Конгрсног бироа Туристичке организације Србије. Такође, од фебруара прошле године ангажован је на функцији пројектног менаџера израде кандидатуре Београда и Србије за Специјализовани Expo 2027.

Такође, он је продекан за наставу и доцент на Факултету за туристички и хотелијерски менаџмент, Универзитета Сингидунум у Београду и гостујући професор на Економском факултету Универзитета у Стразбуру.

На његовом Линкедин профилу се наводи и да је од новембра 2014. до јула 2015. године радио као помоћник директора продаје у Мона Хотел Менаџменту.