Прочитај ми чланак

ЕВО КАКО МИНИСТАР ТРОШИ НАШ НОВАЦ: Ружић расписао тендер за писање закона

0

Не памти се да је један државни орган расписао тендер за писање закона. Управо то је учинило Министарство државне управе и локалне самоуправе како би изменило прописе о политичким странкама.

Пре седам дана министарство на чијем је челу Бранко Ружић расписало је јавну набавку за израду радне верзије измена и допуна Закона о политичким странкама, а како је објављено, потребан им је „један консултант који ће бити ангажован 20 консултантских дана“.

Ни из позива заинтересованим ни из конкурсне документације није јасно на који се конкретно посао тендер заправо односи.

У објављеним документима, заправо, наводи се све оно што би приликом израде нових прописа требало да раде запослени у министарствима – израда полазних основа за измену Закона, припрема за јавне расправе, подршка у комуникацији на јавним расправама, израда нацрта Закона…

У врло штуром одговору из Министарства државне управе и локалне самоуправе наводи се да „имајући у виду значај примене Закона о политичким странкама утврђена је потреба да се, кад се већ покреће поступак измене прописа, уради и експертска анализа имплементације закона у пракси и по потреби унапреде поједина решења, односно одредбе“.

– Закон се мења због усаглашавања са новим Законом о општем управном поступку, у делу који се односи на прибавлјање и обраду података по службеној дужности о чињеницама о којима се води службена евиденција. Истовремено, с обзиром да су Одлуком Уставног суда престале да важе одредбе које су се односиле на обнову уписа политичких странака у Регистар политичких странака утврђена је потреба да се Закон измени и у делу где то није учињено простим брисањем предметних одредби – наводе у кабинету Бранка Ружића.

Занимљиво је да се документацији не наводи ни сума која је издвојена за овај посао. Стоји само да је реч о отвореној јавној набавци.

Међутим, у одговорима које смо добили из Министарства стоји да ће бити издвојено најмање 208.333 динара без ПДВ-а, што би требало да значи да је реч о набавци мале вредности.

Ипак, то није назначено у јавном позиву.

Контактирано је неколико стручњака који би могли да конкуришу за овај посао, али су рекли да је реч о суми коју би можда прихватио „јуниор у том послу“.

С обзиром на праксу у Србији, све ово наводи на сумњу да овај износ неће бити коначан, већ ће разним анексима након склапања уговора бити неколико пута увећан.

Немања Ненадић из Транспарентности Србија сматра да је ова сума премала, ако је реч о свеобухватној измени Закона, а на претерано високом нивоу, уколико је реч само о техничким корекцијама.

– Зато је веома важно да се допуни конкурсна документација у којој би било наведено шта ће конкретно бити посао ангажованог консултанта. Са друге стране, необично је што је реч о цифри која је испод вредности за коју се расписује тендер – каже Ненадић за „Блиц“.

Он наводи да је у овом јавном позиву неколико ствари проблематично, а пре свега што посао израде закона спада у редовне дужности министарстава.

– Можда и постоји потреба, јер питање анализе може премашивати капацитете тог државног органа. Ипак, било би занимљиво да то погледа државни ревизор – закључује Ненадић.