Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Не постоји никаква званична државна платформа на тему КиМ

0

Након реакције Двери, Савеза за Србију и остатка јавности поводом изјаве министра Дачића да је разграничење званична политика Владе Србије према Косову и Метохији сада ипак можемо да чујемо да то није званична политика Владе већ Дачићев и Вучићев предлог, саопштио је српски покрет Двери.

Како се истиче у саопштењу, то апсолутно не умањује опасност од овако штетних антиуставних изјава и идеја највиших државних званичника Србије.

Двери су у саопштењу подсетиле јавност да је разграничење са Албанцима на КиМ немогуће без признања независности Косова, које аутоматски води у формирање Велике Албаније, као огромне безбедносне претње за све друге државе у окружењу.

Додају и да је државне границе могуће мењати само уз промену Устава и допуштење грађана на референдуму, при чему су поновили став Двери и Савеза за Србију из програмске платформе у 30 тачака да би сваки референдум одржан у тренутним недемократским условима у земљи био нелегитиман.

„Иако се Дачић напрасно исправио и рекао да разграничење није званичан предлог Владе већ идеја државних званичника поставља се питање од куд председнику државе или било ком министру право да даје такве изјаве супротне ономе што је Уставом јасно дефинисано, имајући у виду и то да Косово и Метохија у последње три године никада нису били тема дневног реда Народне скупштине Србије“, наводе Двери.

Како истичу, никаква званична државна платформа на тему КиМ практично не постоји и то никако не могу бити „тајни преговори које води Александар Вучић са ратним злочинцем Хашимом Тачијем“.

„Јавно залагање за одрицање од дела територије и признање окупације је најдиректније кршење Устава Србије и то је посебно недопустиво јер долази од највиших државних званичника. Сматрамо да овакво антиуставно деловање подлеже кривичном гоњењу на основу важећег Кривичног законика Републике Србије и позивамо надлежног државног тужиоца да хитно реагује“, наводе Двери.

Они су подсетили јавност и „заборавног“ министра Дачића да Двери за 20 година постојања никад нису биле на власти, да су увек улагале максималне напоре за очување Косова и Метохије у саставу Србије, почев од бројних хуманитарних акција, трибина и часописа током прве деценије свога постојања, протеста дан уочи самопроглашења тзв. Косова 2008, боравка на барикадама и доделе хуманитарне помоћи рањеним Србима током 2011, протестима против срамног Бриселског споразума 2013, који је парафирао управо Дачић и многим другим активностима.

„Забрана уласка на територију лажне државе Косово председнику Двери, Бошку Обрадовићу, под образложењем угрожавања уставног поретка и подривања безбедности тзв. Косова говори о томе какав је став Двери о Косову и Метохији. За разлику од Двери, Вучић и Дачић преговарају са ратним злочинцима и издају Косово и Метохију, педаљ по педаљ већ седму годину. У питању је жалосна трговина територијом ради обезбеђења спољашње подршке за продужење мандата недемократског режима. Управо је Дачић тај који је већ 12 година на власти и ни једном није ни покушао да прогласи Косово и Метохију окупираном територијом“, закључује се у саопштењу.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!