Прочитај ми чланак

Два фронта против Ђиласа и могући повратак Тадића

0

dacic djilas vucic

(Вечерње новости)

Гневни функционери ДС чекају прекомпозицију власти у престоници, како би затражили смену руководства странке. Дачић: Очекујем да ове недеље почну званични разговори са Вучићем.

Александар Вучић и Ивица Дачић требало би до краја ове недеље да постигну коначан договор о смени власти у Скупштини Београда – сазнају „Новости.

ПАЖЉИВО СЛУШАЊЕ ТАДИЋА И ЗАКУЛИСНЕ РАДЊЕ

Драган Ђилас критиковао је у понедељак „неодговорне појединце“ који не мисле добро ДС и који су достављали медијима „нетачне информације са седнице Главног одбора“.
Најавио је и да ће тражити да седнице ГО убудуће буду отворене за јавност у целини, а прочитао је и део излагања Бориса Тадића тврдећи да је он у медијима погрешно интерпретиран.
– Наравно да је било људи који су критиковали, који су подржавали, али извештај председника Демократске странке изгласан је са више од 250 гласова „за“ и тиме се даје поверење председнику странке.
Тадић има своје место у странци, сваку његову реч пажљиво слушам и срећан сам што он жели да помогне да ДС буде још јача.
Ђилас је поручио и да се не плаши никаквих истрага, смена или избора у Београду, јер добро зна шта је у главном граду урађено у протеклих пет година.
– На протеклим локалним изборима убедљиво сам победио, а сада се закулисним радњама покушава да се издејствује моја смена.

Са друге стране, према нашим информацијама у ДС, у тренуку када Драган Ђилас изгуби градоначелничку функцију, његови ривали унутар странке отвориће фронт како би га сменили и са партијског чела. Тако ће у наредним недељама бити извршен прави политички удар на Ђиласа и то на два нивоа – градском и страначком.

Лидер СПС Дачић потврдио је за „Новости“ да је спреман за дијалог са Вучићем о судбини престоничке владајуће коалиције:

– Очекујем да ове недеље почнемо разговоре о власти у Београду. Још немамо дефинитивна решења, али ће ускоро све бити јасније.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Шеф одборничке групе СНС у главном граду Александар Јовичић каже за „Новости“ да је свакога дана све јача политичка подршка за смену Ђиласове власти:

– Ми смо као градски одбор предложили врху странке да започне разговоре о промени власти у граду. Очекујемо резултате до 25. септембра.

Званично су и Коштуничини у понедељак подржали „удар на Ђиласа“. Члан председништва ДСС Марко Милутиновић поручио је да је неопходно сменити градоначелника и већину коју води ДС.

– Наша странка нема довољно одборника у градском парламенту да покрене иницијативу за смену Ђиласа, али ћемо то подржати уколико предлог дође од других странака.

Ма како да се расплете нова „битка за Београд“ – избором нове владајуће већине или принудном управом до ванредних избора – Ђиласа ће сачекати нове турбуленције у ДС.

Како сазнајемо, одмах после 25. септембра могла би и званично да буде покренута иницијатива незадовољног дела странке да се хитно закаже ванредна скупштина за избор новог руководства.

И ту су у игри две опције. Према првој, ишло би се на сакупљање потписа минимум једне трећине чланова Главног одбора (150) који би тражили изборе у странци.

Друга варијанта је да „побуњеничка струја“ затражи разрешење лидера на ГО. Да би се та иницијатива уопште разматрала њу би морало да подржи минимум трећина општинских одбора или 40 одсто чланова ГО.

Политички аналитичар Владимир Гоати сматра да није случајно што су напади на Ђиласа кренули са више страна истовремено:

– Процењујем да ће владајућа коалиција са републичког нивоа успети да промени власт у Београду. Али не видим могућност нових унутарстраначких избора у ДС. Јер засада нема ко други да преузме кормило. Повратак Тадића је свима „на врх језика“, али је питање да ли он има капацитета за такав повратак.