Прочитај ми чланак

ДСС: Влада дужна да спречи деловање мађарских неонациста у Србији

0

DSS-logo-

Демократска странка Србије саопштила је данас да је Влада Србије дужна да предузме све законом предвиђене мере да се спречи деловање неонацистичких група и појединаца у земљи, било да је реч о српским или страним држављанима. ДСС сматра да такву обавезу влада има и када је реч о општинама које, како оцењују, такве активности не само да толеришу, већ и неодговорно подстичу.

Из странке поручују да ову и две претходне владе сматрају одговорним што се већ неколико година „допушта да мађарски неонацисти несметано на тлу Србије пропагирају своју идеологију, залагање за ревизију Тријанонског споразума и обнову ‘Велике Мађарске’, а све то у сарадњи са појединим општинама“.

Министарство државне управе и локалне самоуправе дужно је, поред осталог, да врши надзор над законитошћу рада јединица локалне самоуправе, пише у саопштењу.

Странка прецизира да општина Нови Бечеј, у којој су на власти коалиција СНС и ЛДП уз, како наводе, припомоћ СПС, „саучествује са странкама и покретима мађарске деснице у организовању кампа у оквиру чијег програма ће 20. августа концерт да одржи неонациста Балаж Сива“.

„Балаж Сива је већ гостовао у Србији са бендом ‘Романтично насилле’, чији поклоници отворено и јавно позивају на оружје ради остваривања циљева мађарских иредентиста. После гостовања у Кањижи, где је учествовао на Фестивалу уједињене мађарске омладине у јужном крају, сада долази у Нови Бечеј“, навео је ДСС.

(Танјуг)